Результати дослідження стану безпеки та правових потреб презентували депутатам Музиківської громади

12 листопада 2020 року в Музиківці відбувся круглий стіл, під час якого фахівці Координаційного офісу безпеки при ГО “Білозерський центр регіонального розвитку“ презентували депутатам результати дослідження правових та безпекових потреб мешканців Музиківської ОТГ. 

Дослідники ставили перед собою завдання проаналізувати думку населення у сфері безпеки та правових питань, визначити потреби мешканців і на їх основі створити місцеві програми у сфері безпеки або внести зміни-доповнення до існуючих. Слід зазначити, що сфера безпеки в громаді та задоволення правових потреб громадян в Музиківській громаді регулюється Програмою соціально-економічного та культурного розвитку Музиківської об’єднаної територіальної громади на 2020 рік та Програмою соціального захисту населення Музиківської ОТГ на 2018-2021 роки. 
«Безпека належить до базових людських потреб – це відсутність загроз життєво важливим інтересам людини: її життю, здоров’ю та добробуту. І допоки людина не почувається безпечно, вона не в змозі належним чином дбати про свої потреби – соціальні, культурні та духовні. Багато що залежить не лише від особистої поведінки людини, а й від того, наскільки правоохоронні органи, органи влади та місцевого самоврядування спромоглися створити для неї безпечне середовище», – зазначила Юшко Наталя, керівниця проєкту «Безпечні та правоспроможні ОТГ Білозерського району Херсонської області», в рамках якого проходило дослідження. 

Під час дослідження було опитано 39 мешканців Музиківської громади, що становить 2% від загальної кількості населення. Це 18 чоловіків (47,8%) та 21 жінка (52,2%). 

Результати опитування показують, що рівень довіри населення до поліції, місцевої влади у сфері безпеки та реагування на прояви злочинності залишаються на низькому рівні. Більшість опитаних, які надали пропозиції відносно покращення роботи місцевої поліції, звернули увагу на необхідність: 
  • патрулювання вулиць в нічний час, 
  • проведення профілактичних бесід з населенням щодо попередження злочинності, 
  • накладення адміністративних штрафів та стягнень за порушення порядку, 
  • встановлення камер відеоспостереження та освітлення вулиць. 
Майже 90% осіб вважають за необхідне, щоб представники поліції публічно звітували перед громадою через офіційний сайт громади, інтернет ресурси, під час громадських слухань з періодичністю: раз в квартал, раз в півроку або за необхідністю. 

Питання фінансування безпекових заходів з місцевого бюджету підтримало більшість опитаних. Не менш важливим залишається координація та співпраця різних органів та організацій в громаді, які займаються питанням безпеки. 

Серед проблем, які найбільше впливають на стан безпеки в громаді, респонденти відзначили: 
  • відсутність відеоспостереження, 
  • недостатня кількість поліцейських (дільничних, патрулів), 
  • недостатньо інформації про те, куди можна звернутися за допомогою, 
  • крадіжки (на вулиці, вдома, в транспорті), 
  • недостатня робота з профілактики правопорушень. 
Деякі респонденти вважають, що організація безпеки – обов’язок виключно поліції. Однак, це не тільки захист від злодіїв, але й запобігання правопорушенням, протидія домашньому насильству та, безумовно, охорона здоров’я від загрозливих для життя захворювань та факторів. Нині, під час епідемії коронавірусу, ця проблема постала доволі гостро. 

Також найбільше мешканців громади турбують питання встановлення світлофору, дорожніх знаків та засобів обмеження швидкості. Респонденти визначили місця, на які необхідно звернути увагу і встановити дорожні знаки або засоби примусового обмеження швидкості: в с.Музиківка вул. 40 років Перемоги та К.Маркса, сільський стадіон, торгівельні точки (магазини), на перехрестях в центрі села, для безпечного пересування дітей під час навчального процесу біля шкіл в с.Східному та Музиківці. 

Більше половини опитаних вважають, що відеонагляд необхідно встановити у місцях, де ввечері збирається молодь, також на перехрестях з оглядом на кожну вулицю, місцях масового скупчення людей: центр села, біля сільської ради, біля танку в с. Музиківка, Східненської школи, на виїзді та в’їзді з сел, що входять до складу Музиківської ОТГ. 
«Одним із вагомих людських чинників, що призводить до потрапляння людей у небезпеку, є низька поінформованість наших громадян. Тому необхідно сумісними зусиллями владників та громадськості задіяти всі можливі важелі, аби донести до українців інформацію про існуючі ризики потрапляння у певні складні та небезпечні ситуації. А також – щодо того, куди слід звертатися, якщо потрібна допомога, та як самоорганізуватися, аби сприяти дотриманню безпеки у власних громадах», – вважає секретарка сільської ради Погрібна Людмила
Під час опитування переважна більшість респондентів зазначила, що не зверталися за спеціалізованою правовою допомогою, так як впевнені, що проблему можна вирішити іншим шляхом, не вірили, що можна домогтися справедливості у правовий спосіб і що для цього знадобиться витратити багато зусиль. Тому громадяни зверталися за консультаціями до ЦНАПів, органів влади, родичів та знайомих. 

Також мешканці Музиківської ОТГ зазначили, що потребують якісних юридичних послуг та вважають, що органи місцевого самоврядування повинні забезпечити населення безоплатною правовою допомогою. Зручним шляхом доступу до правової допомоги є: особисті прийоми юриста, можливість отримати допомогу онлайн та по телефону. Це підтверджує і статистика звернень громадян до юристів ГО «Білозерський центр регіонального розвитку». Так, за 9 місяців 2020 року до громадської організації за правовою допомогою звернулись 88 мешканців Музиківської ОТГ. Більш за все у мешканців виникають проблеми юридичного характеру з питань соціального забезпечення, спадкового права, сімейного, житлового, земельних правовідносин і банківського права (стягнення кредитної заборгованості). Також слід відмітити, що аналіз звернень громадян та опитування показали, що люди нерідко стикаються з проблемою щодо неналежного або невчасного реагування з боку працівників поліції на випадки вчинення правопорушень. 

Враховуючи потреби мешканців Музиківської об'єднаної територіальної громади у безоплатній правовій допомозі та з метою організації надання правових послуг, спрямованих на забезпечення реалізації прав і свобод людини і громадянина, захисту цих прав і свобод, їх відновлення у разі порушення, однією з основних рекомендацій дослідження є необхідність включення до порядку денного чергової сесії сільської ради питання «Про затвердження Програми безоплатної правової допомоги населення Музиківської ОТГ». 

З повним звітом за результатами дослідження ознайомитися можна тут: https://www.facebook.com/media/set/?vanity=BilozerkaCenterRegionDevelop&set=a.3547286428699515

Довідково: Дослідження та круглий стіл проведені в рамках проєкту «Безпечні та правоспроможні ОТГ Білозерського району Херсонської області», що реалізує громадська організація “Білозерський центр регіонального розвитку” у партнерстві з Херсонським місцевим центром з надання БВПД, Станіславською сільською радою, Музиківською сільською радою, Білозерською селищною радою, Білозерським відділенням поліції, Координаційним офісом безпеки в м.Татарбунари при Одеській обласній організації КВУ за фінансової підтримки міжнародного фонду “Відродження“.


Дописати коментар

0 Коментарі