Весняні канікули з користю: в Білозерці відбулася Школа соціальної активності для молоді


Під час весняних канікул в Білозерці в гостинному креативному просторі "КРИЛА" відбулася Школа соціальної активності для молоді Білозерської ОТГ, яку 30 березня-01 квітня 2021р. провела громадська організація «Білозерський центр регіонального розвитку» в рамках проекту соціальної дії «Клуб активних підлітків: від знань до дії» за підтримки Британської ради в Україні.

Мета Школи – навчити молодих людей втілювати свої ідеї та ініціативи в життя, перетворювати їх в проєкти та шукати фінансування для їх реалізації.

Провідною темою триденного навчання був проектний менеджмент, а саме: як писати проекти, де шукати інформацію про  конкурси та гранти, пріоритети проектних заявок та ін..

Три дні були цікавими та насиченими. Кожного дня учасники знайомились з новим гостем, який ділився власним досвідом роботи у громадському секторі, досвідом реалізації проектів у своїй громаді.

Так, перший день тренінгу був присвячений поняттю «проект» та «проект соціальної дії». Говорили про те, якими можуть бути проекти, які проблеми у громаді можна вирішити за їх допомогою. Елла Петренко, голова правління ГО «Білозерський центр регіонального розвитку», розповіла про власний досвід проектної діяльності, які проекти були вже реалізовані, що було досягнуто, про набиті «шишки» та успіхи. Учасниці та учасники познайомилися з громадською активісткою, головою ГО "НАД_активні", вчителькою Надеждівської школи Оксаною Маханько, яка з неабияким натхненням розповіла про шкільні ініціативи та перші невеличкі проекти, про плани на майбутнє.

Протягом другого дня учасниці та учасники школи вже знайомилися зі структурою проекту, вчилися формулювати проблему та мету. Допомагала їм в  цьому тренерка та одна із засновниць ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» Катерина Оксенюк.   Зірковим гостем цього дня став активіст з Дар'ївської громади, студент університету  ім. Т.Г. Шевченка Данило Щоголь, який навчив, як взаємодіяти з цільовою аудиторією, де її шукати, як  залучати. У свої 19 років Данило з командою реалізував не мало цікавих та потрібних проектів у свої громаді, чим надихнув пристуніх та додав їм впевненості у своїх силах.

Третій день був не менш цікавим, адже учасниці та учасники вже на практиці в групах працювали над своїми ідеями, які мають вирішити болючі проблеми в громаді. Із запалом вони обговорювали можливі проекти та ініціативи у власних громадах. Гостя третього дня Альона Зелінська, активістка та голова ГО «Трансформація»,  розповіла про культурні фестивалі, які вони організували з командою в Кізомиській громаді, наголошуючи на важливості співпраці активістів із владою.


Загалом, школа соціальної активності залишила неабиякий присмак у наших учасниць та учасників. Адже ті знання, вміння та навички, поради та лайфхаки від гостей, вони зможуть використовувати під час реалізації власних проектів та ініціатив. Надихнувшись учасниця Школи Тамара Ковальчук навіть зробила відео на згадку: 



По завершенню Школи учасники та учасниці отримають менторський супровід своїх ідей від фахівців організації – це допомога у доопрацюванні ідеї проєкту та залученні фінансування на його реалізацію.


Дописати коментар

0 Коментарі