Як відпустити образи? Консультація психологині


«Я ображаюся і це мене обтяжує» – один із популярних запитів до психолога/-нь за останній місяць. Тож давайте обговоримо цю проблему разом.

Що ж таке образа? Це не виражені, пригнічені почуття, завдання яких привернути увагу і дати людині те, що вона хоче. Це бажання отримати любов та увагу та спроба здобути це. Чому ми користуємося образами? Інколи це перейнятий досвід стосунків між батьками, коли батьки між собою сваряться, звинувачують один одного.


Образи – це дитяча позиція дорослої людини. Наче за віком вже дорослі люди. Проте поведінка залишається не зрілою, дитячою. Дитина звикає до того, що її варто умовляти, підкупати, обіймати, притиснути до грудей тощо. Так діти маніпулюють батьками. Потім і у дорослому віці їх методи не змінюються. 


Доросла людина замість маніпуляції може попросити, проговорити свої потреби, але не звикла, не вміє, страшно, що засудять. Можливо, вимагати щось для себе напряму не дозволяє совість, тому «доводиться» – ображатися. 


Люди кажуть: «У мене камінь на душі» і це дійсно так. Бо  неозвучені емоції, потреби та звинувачення, згодом виражаються в тілесному напруженні. А уявіть, що людина придушує себе роками, образи накопичуються… Така позиція – це зняття з себе відповідальності або перекладання її на інших, коли сам при цьому нічого не робиш. 


Далі пропоную вам одну з технік, яка допоможе покращити свій стан і відпустити образу.


Спочатку треба розслабитися й просто продихати 8-10 разів, спостерігаючи за шляхом повітря, яке надходить у легені. Це допоможе налаштувати думки та тіло до розумової діяльності. 


Подумайте про образу. Про все те, що ви собі забороняли проговорювати, де ви відчуваєте біль та несправедливість. Де вас не чують та не розуміють, на що ви ображаєтеся? Пропишіть на одному аркуші все, що проходить на думку. 


Як виглядає ця образа? Візуалізуйте цей образ стиснутих почуттів. У вас може вийти камінь, клубок, чорна рідина тощо. Відчуйте, де у вашому тілі накопичилися пригнічені почуття. Згадайте, як давно з'явилася образа. 


Далі уявіть частину своєї особистості, яка збирає всі ці негативні емоції, образи та тривоги і несе їх. Скільки цій вашій особистості років і як вона виглядає? Можливо, ви побачите дитину, проте не обов'язково. Це може бути будь-який образ. 


Саме цей образ, ця ваша частина особистості має відпустити образи, а ви – допомогти їй у цьому. Це той чи та, хто боїться відкрито виражати свої почуття! На що він/вона ображається? Через що йому/їй образливо? Чому не може відкрито висловлювати емоції? Що трапиться поганого, якщо відкрито висловити свої емоції? Будуть кричати, зроблять боляче, проігнорують, відмовляться від тебе?


Який страх ви проживаєте? Який він? Що він робить з вами? Стискає, здавлює, зупиняє? Як він виглядає? На що схожий? Намалюйте його на зворотному боці аркуша. Пропишіть скільки відсотків енергії в страха і скільки у вашої частини особистості?


Страх – це головна причина, чому не можна виражати емоції та чому ви заборонили собі це. Задайте питання страху: «Що ти робиш у тому мені? Коли ти з'явився? Яка твоя задача? Ти мене захищаєш? Від чого?»


Чи є необхідність вам дорослому «годувати» свої минулі страхи? Чи він допомагає вам у дорослому житті? Якщо вам страх більше не треба, то скажіть йому: «Я тебе бачу, проте твоя роль закінчена і я більше тебе не потребую!» 

 

Далі уявіть, як енергія зі страху перенаправляється в образ вашої частини особистості. Страх зменшується, стає слабкішим. Продовжуємо, енергія зі страху не вичерпається. 

 

Тепер настав час звільнити той образ себе від образи. Ви маєте достатньо енергії для цієї дії! Скажіть собі:  «Я звільняю тебе від всього зайвого!» Уявляйте, як  випускаються всі образи зі 100% потужністю. Поки все не вийде! 

 

Ви вільні! Вам більше не страшно і ви собі все дозволили.І уявіть, як насичена енергією частина вашої особистості з'єднується з вами.

 

Як почуваєтеся? В якому місці полегшення? А тепер знищить лист на якому писали і малювали. Вправа закінчена.

 

Ініціативу «Заклади культури в деокупованих громадах Херсонщини як осередки психологічної та правової підтримки мешканців» впроваджує ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» за сприянням Програми розвитку ООН (UNDP) в Україні за фінансової підтримки Уряду Данії.

 

Підготувала

Інна Корміленко

 

Фото з архіву ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» та Сanva


Дописати коментар

0 Коментарі