Пропозиції громадян до бюджету: працювати в одному напрямку

 З 2017 року в Білозерці напередодні прийняття місцевого бюджету громадська організація «Білозерський центр регіонального розвитку»  проводить вуличну акцію «Впливай на бюджет своєї громади!». Після утворення Білозерської громади вуличні акції проходять і в старостинських округах. Громадські активісти відвідують населені пункти громади, спілкуються з громадянами та збирають їх пропозиції до бюджету. Пропозиції до бюджету громадяни можуть надати також в онлайн форматі. Тому, кожен бажаючий може висловити свою думку щодо вирішення проблемних питань в громаді. Вже узагальнені та систематизовані пропозиції громадська організація надсилає до селищної ради на розгляд та врахування при плануванні бюджету громади.

«Залучення представників місцевої громади до участі в бюджетному процесі через збір пропозицій до бюджету є інноваційним та дієвим інструментом, який не потребує затрат часу, коштів, зусиль як з боку місцевих жителів, так і з боку влади - розповідає голова організації Елла Петренко. – Громадяни самі визначають, яку проблему варто вирішити в першу чергу і в який спосіб. При цьому важливо, щоб депутати почули цю думку і вийшли на діалог. За останні чотири роки лише у 2018 році наша громадська організація отримала офіційну відповідь на звернення з пропозиціями громадян. Хоча насправді, за результатами нашого моніторингу врахування пропозицій, більшість з них все ж таки була включена до програми соціально-економічного розвитку, а деякі, що стосуються ремонту доріг, благоустрою, навіть профінансовані. Але громадяни очікують від влади діалогу, спілкування, вони теж хочуть бути причетними до розвитку своєї громади і не лише своїми податками». 

У цьому році, під час вуличних акцій в Білозерці, Томиній Балці, Надеждівці, Кізомисі, Дніпровському, Миролюбівці та Правдиному громадські активісти зібрали 83 письмові та 10 електронних пропозицій до бюджету громади на 2022 рік.  Всі пропозиції були надіслані селищній раді офіційним зверненням.


«На спільному засіданні постійних комісій селищної ради 8 грудня 2021 року було розглянуто звернення громадської організації про врахування пропозицій до бюджету селищної ради на 2022 рік, - коментує в.о.селищного голови Олена Козачек. – Депутати вирішили доручити начальнику відділу містобудування, архітектури та ЖКГ підготувати проект рішення про внесення змін до «Програми соціально-економічного розвитку Білозерської територіальної громади та галузевих програм на 2021-2023 роки», так як більшість пропозицій стосувалися ремонту доріг та благоустрою. Ми проаналізували і побачили, що громадяни вказують на проблемні питання, вирішення яких вже передбачено у діючих місцевих програмах, однак через дефіцит бюджету до них не доходить черга. Також багато пропозицій стосуються роботи закладів освіти, тому ми їх скерували до Управління освіти, культури, молоді та спорту, яке є розпорядником бюджетних коштів та має відповідні повноваження. Завдяки аналізу отриманих пропозицій від громадян селищна рада може розставити акценти при плануванні своєї роботи. Важливо було пересвідчитися, що ми з жителями громади думаємо в одному напрямку: наприклад, громадяни пропонують розвивати зелений туризм, а селищна рада вже працює в цьому напрямку спільно з сусідніми Олешківською та Херсонською громадами, розробляючи веломаршрути».

Консультації з громадськістю під час підготовки та ухвалення бюджету громади є важливим індикатором відкритості та прозорості політичного процесу на місцевому рівні. Громадяни готові в ньому брати активну участь – впродовж п’яти останніх років вони надають свої пропозиції і цим самим допомагають депутатам визначити пріоритети при плануванні місцевого бюджету. Залишилося лиш відпрацювати механізм зворотньої комунікації щодо долі їх пропозицій та зробити це щорічною традицією, щоб громадяни були впевненими в тому, що їх чують, а депутати - в тому, що їх розуміють.

 

Вулична акція по збору пропозицій до селищного бюджету на 2022 рік відбулася в рамках проєкту «Бюджет Білозерської громади – для громадян», який впроваджує громадська організація «Білозерський центр регіонального розвитку» у співпраці з Білозерською селищною радою за фінансової підтримки Європейського Союзу та Нідерландського Гельсінського Комітету.


Ця публікація була підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключною відповідальністю ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.


Наталія Свирида

Дописати коментар

0 Коментарі