Щодня 50 гарячих обідів у Кривому Розі для переселенців з Херсонщини

 


Херсонці продовжують покидати свої домівки на свій страх і ризик, під обстрілами та між замінованими полями, гуртуючись в колони та розвідуючи небезпечні маршрути. Щоб виїхати на підконтрольну Україні територію їм доводиться перетинати до 40 російських блокпостів, перебуваючи в дорозі до шести днів, залишаючись на ночівлю серед поля в автомобілі, без належного харчування. Кожного дня виїзд стає все важчим.

Виїжджають переважно жінки з дітьми та люди похилого віку. Вони потребують підтримки з першої хвилини свого перебування на підконтрольній території України. Люди травмовані, знервовані, втратили роботу та минуле нормальне життя.

Партнерство організацій - ГО “Білозерський центр регіонального розвитку”, ГО “Центр соціального партнерства “Перспектива” та ГО “Інформаційний Правозахисний центр “Едельвейс” - вирішило допомогти землякам, які приїжджають до Кривого Рогу - хто залишається тут на довше, а хто проїжджає транзитом.
“Наші громадські організації знайомі та співпрацюють вже кілька років. Коли почалась військова агресія росії, то зрозуміли, що не можемо залишатись осторонь нашої спільної біди. Маємо об’єднуватися і працювати для підтримки один одного. Розуміння потреб переселенців мали відразу, адже більшість з нас покинули свої домівки та досі в пошуках безпечного місця для життя” - зазначає членкиня Правління ГО “Білозерський центр регіонального розвитку” Ткаченко-Галецька Ірина.

Ми хочемо допомогти цим людям та задовольнити їх базові потреби, тому разом із ACTED та за підтримки Гуманітарного фонду для України (UHF) ми організували безкоштовні гарячі обіди. Команда проєкту вивчила пропозиції від різних закладів громадського харчування та обрала оптимальний за якістю та розміщенням - Кафе "Гриль Хаус". Заклад розміщений біля Центру прийому біженців у "Народному домі" по вулиці Криворіжсталі, 52. Меню формували враховуючи поживність та різноманітність страв, а також співвідношення ціни та якості.

“Ситуація загострюється щодня. Люди в окупації втратили роботу, ресурси для виживання, деякі втратили житло чи близьких. Більшість не хоче їхати далеко від Херсонщини з надією на швидке повернення. Люди не мають коштів винаймати квартиру і залишаються в місцях компактного проживання, обладнаних на перших лініях порятунку в Кривому Розі, Запоріжжі, Кропивницькому та інших. Хочуть зібратися з думками та зорієнтуватись з подальшими діями” - коментує важливість ініціативи голова ГО “Інформаційний Правозахисний центр “Едельвейс” та керівниця проєкту Олеся Чавурська.
Після узгодження документальних та організаційних нюансів, розпочали реалізацію проекту 29 липня і тепер щодня з понеділка по п’ятницю 50 осіб з-поміж вимушених переселенців мають можливість безкоштовно та смачно пообідати в кафе "Гриль Хаус".

"Лише кілька днів ми працюємо та спілкуємось з внутрішньо переміщеними особами. Скільки сумних історій чуємо. Душа болить за кожну родину, за кожну матір, яка вивезла дітей з війни, за пенсіонерів, які вимушені були покинули рідні місця. Але вони не втрачають надії, шукають можливості не лише отримати допомогу, а й допомогти іншим" - волонтерка проєкту Діана.

Також під час організації харчування команда проєкту надає переселенцям інформацію про можливість тимчасового розміщення, де отримати безкоштовну правову допомогу та запрошує долучатися до онлайн заходів з психологічної підтримки на базі жіночого клубу #ЩасливаЯ.

Проєкт триватиме до вересня. Він розрахований на переселенців з окупованої Херсонщини та тих, хто виїхав з інших регіонів, де тривають активні бойові дії. Крім Кривого Рогу, запланована ще локація в смт Софіївка та додаткове триразове харчування в місцях тимчасового перебування ВПО.

Волонтерів проєкту можна знайти біля "Народного дому" по вулиці Криворіжсталі, 52 у Кривому Розі або уточнити інформацію за телефоном +380634855947.

“Ми вдячні Криворіжжю, що з відкритими обіймами зустрічає переселенців. Ми зі свого боку намагаємось створити затишок і атмосферу підтримки для тих, хто цього потребує найбільше” - підкреслила керівниця проєкту Олеся Чавурська.


Проєкт реалізується за фінансової підтримки міжнародної неурядової організації АCTED.

Дописати коментар

0 Коментарі