Тривожність у дітей - долаємо її разом!


Вже понад 170 днів в нашій країні війна... Звичайно, ця ситуація впливає на наш емоційний стан, а на дітей тим більше. Перше, що тривожить дитину, - це життя та здоров'я її батьків. Щоб мама/тато нікуди не зникли. Бо що ж буде потім зі мною?!

Тривожність проявляється по різному: хтось не може відпустити маму в магазин, в іншого дуже чутливий сон або часті зміни настрою...

Головне зрозуміти, як допомогти дитині в цей момент. Перше, що треба зробити, - переключити увагу дитини на щось інше, не зациклюватися на емоціях.

Тримайте кілька порад:

📚 Читайте терапевтичні казки. Діти будуть переносити на себе сюжет розповіді і разом з головним героєм долати труднощі. Такі казки існують у готовому варіанті, але їх можна складати і самостійно.

🖐 Спробуйте тактильні розваги та обов'язково щодня обіймайте дитину. Можна, навіть, придумати свій ритуал привітання з танцями, обіймами та похлопуваннями. Вигадайте гру "Цьомчики-баїньки" та пограйте в неї перед сном. Тактильний контакт дуже важливий, так ми додатково говоримо дитині, що вона в безпеці.

🏀 Придумайте комплекс фізичних вправ для дитини та виконуєте їх разом. На відкритому майданчику можна повисіти на турніку або кільцях, пострибати на одній нозі, обійти гірку 10 разів та 2 рази задом-наперед. В приміщенні це можуть бути присідання, випади, віджимання або інші базові вправи. А ще можна разом розвивати свою гнучкість та спробувати сісти на шпагат.

😯 Робіть дихальні вправи для заспокоєння. Ця вправа буде корисною і дорослим. Потренуйтесь разом, хай у дитини у “валізці” буде цей навик. Повільний вдих на рахунок 1-2-3-4, пауза 1-2-3-4, видих 1-2-3-4, пауза 1-2-3-4. При цьому можна малювати очима квадрат. Або зробіть повільний вдих на рахунок 1-2-3-4, і видих вдвічі довший 1-2-3-4-5-6-7-8

Займіться арт-терапією в її найпростіших варіантах. Використовуйте пластилін, фарби, фломастери або створюйте колажі. Уявіть та намалюйте ідеальне місце, де дитина почувається в безпеці.

👨‍👩‍👦 Говоріть дитині: “Ти важливий для мене! Разом ми сильна команда!” і підтверджуйте ці слова своїми діями.

Важливо також розуміти, що наш психоемоційний стан передається нашим дітям. Вони чудово відчувають, коли в нас негативні думки та поганий настрій, коли ми збентежені та пригнічені. Спочатку допомагаємо собі, а потім разом з дитиною долаємо спільні труднощі.


Будьте спокійні!
Віримо в ЗСУ та чекаємо на перемогу!


Людмила Старюк,
педагогиня та експертка жіночого клубу #ЩасливаЯ



Матеріал підготовлено спеціально для проєкту «Новий формат роботи жіночого клубу #ЩасливаЯ», який впроваджує ГО "Білозерський центр регіонального розвитку" за фінансової підтримки Zagoriy Foundation.

Дописати коментар

0 Коментарі