Вже понад місяць ми годуємо переселенців у Кривому Розі


Це досить вагомий термін для команди проєкту, адже його цілі та завдання об'єднали три громадські організації з Херсонщини, міжнародну неурядову організацію АCTED та Гуманітарний фонд для України (UHF). В рамках цього проєкту ми реалізували три важливі ініціативи для внутрішньо переміщених осіб з Херсонщини та інших окупованих територій.

За цей період близько 2000 людей отримали талони на гаряче харчування в кафе "Гриль Хаус", яке розміщене по вулиці Тбіліська, 4 в Кривому Розі. Наша волонтерка працює з понеділка по п'ятницю з 8.00 до 17.00 біля "Народного дому" і охоплює своєю увагою від 50 до 150 внутрішньо переміщених осіб на день.

Гаряче харчування отримували найбільш вразливі категорії, а це переважно жінки, діти, люди з особливими потребами. Кожна людина наповнена болем за покинутою домівкою і страхом перед примарним майбутнім. Зараз вони в тимчасових прихистках, але з надією на повернення та нове життя.


Ми зібрали багато відгуків, але інколи достатньо було поспостерігати за людьми, які смакували смачним обідом, за жінками, які розслаблялись, нарешті починали посміхатись і говорити з членами своєї родини чи сусідами за столиком. Для дітей похід в кафе - це вже пригода! А якщо тут смачно годують, то це взагалі свято!

“Коли ми починали, то навіть не думали наскільки важливою для людей стане можливість прийти в кафе, гарно вдягнутись, змінити умови, поспілкуватись та не переживати за прибирання. Ми не лише задовільняємо базову потребу, а й урізноманітнюємо дозвілля переселенців, даємо можливість відчути себе повноцінною частиною суспільства та нового міста” - коментує голова ГО “Інформаційний Правозахисний центр “Едельвейс” та керівниця проєкту Олеся Чавурська.

Ще однією точкою нашої роботи став гуртожиток при одному з навчальних закладів в м. Кривий Ріг, який прийняв близько 150 переселенців. Протягом певного часу люди отримували триразове харчування у ланч боксах. До домашніх поживних страв додавали смаколики – питні йогурти та солодкі круасани.


“Ми щиро дякуємо всім учасникам проєкту за організацію гарячого харчування для наших мешканців гуртожитку. Ваша допомога дала можливість більше об'єднати всіх людей створити сімейний затишок навіть тут. Люди почали більше спілкуватись, шукати спільні інтереси та створювати дружні стосунки” - коментує Валентина Володимирівна, заступник директора навчального закладу.

Третім нашим завданням в рамках проєкту є охопити гарячим харчуванням внутрішньо переміщених осіб в Софіївці. І цей напрямок також вдався. Гарячі обіди отримують переселенці, які зупинились в Софіївській громаді. Окремо в цьому населеному пункті було і триразове харчування для людей, які компактно проживають в гуртожитку і не мають постійного доступу до якісної та здорової їжі.




Проєкт реалізується ГО “Білозерський центр регіонального розвитку” разом з ГО“Центр соціального партнерства “Перспектива” та ГО “Інформаційний Правозахисний центр “Едельвейс” за фінансової підтримки міжнародної неурядової організації АCTED та Гуманітарного фонду для України (UHF).

Дописати коментар

0 Коментарі