Відключення електроенергії: чим зайняти дітей? Поради від жіночого клубу #ЩасливаЯ

 


Через постійні обстріли зі сторони рф та дефіцит потужності в енергосистемі України все частіше в будинках українців відсутня електроенергія. Відсутність світла в домівках - наша нова реальність. Якщо дорослі розуміють, що це далеко ненайгірше, що може статися під час війни, то для дітей це перевірка на емоційну стійкість. Відсутність світла посилює дитячі страхи і тривоги. Батькам слід готуватися заздалегідь аби вся родина пережила "темні години" комфортно.


У звичайній ситуації можна увімкнути світло і показати дитині, що немає чого боятися. Однак за відсутності електроенергії діти починають хвилюватися, триматися за маму, не можуть залишатися в кімнаті наодинці. То ж дорослим необхідно проявляти винахідливість, аби дитина зосередилась на чомусь іншому, а не на своєму страху темряви. 


Далі поговоримо про те, як знизити рівень стресу та допомогти дитині впоратися зі страхом та відволікти її. Найпростіший спосіб зняти напругу, що виникає внаслідок страху темряви – це гра, яка допоможе не лише пережити «темні» години, а й сприятиме покращенню взаємовідносин в родині.




Існує безліч словесних ігор:

1. Розповідати віршики, які вчили раніше.

2. Грати на уявних музичних інструментах. Видавати звуки, наче б’ємо в барабани, граємо на скрипці, піаніно, баяні і т.д.

3. Разом промовляти скоромовки.

4. Придумувати та розповідати історії на задану тему.

5. «Голоси тварин». Хтось видає звук — інші вгадують. Хто вгадав перший, стає ведучим.

6. Гра у слова. Наступний гравець називає слово на останню букву слова попереднього гравця;

7. «Спотворений телефон». Пошепки передавати слово один одному. Наприкінці дізнаємося, що почув останній гравець.

8. «Казка». Скласти казку, коли кожен говорить по реченню.

9. Загадати предмет. Усі інші мають його вгадати, ставлячи запитання, на які ведучий може відповісти лише «так» чи «ні».

10. «Літера». Назвати слова тільки на задану букву. 

11. “Чарівна подушка”. Той, хто сидить на подушечці, розпочинає свою розповідь словами: “Я хочу...” Всі по черзі сідають на “чарівну подушку” і розповідають  про будь-яке своє бажання.

12. Сімейний концерт зі співами та танцями.




У темряві дітям особливо необхідно відчувати себе в безпеці. Особливого значення набувають тілесні контакти. У темряві всі тактильні відчуття посилюються, тому важливо торкатися до дитини, обіймати, а також пограти в тактильні ігри:

1. Танцювати під уявну мелодію чи під спів пісень.

2. Передавати предмет у колі, коли в гравців заплющені очі. Торкатися його і вгадувати, що це. 

3. Грати в «Бабу-куцю», якщо простір знайомий. Ведучий має зловити гравців, які плескають у долоні.

4. Влаштувати показ мод із одягу з шафи.




Заспокоює та знімає тривожність і малювання, бо саме малювання - це  арттерапія, яка заспокоює не тільки дитину, а й маму поряд. Цю справу можна робити і під свічку, і під ліхтарик, фарбами, олівцями, фломастерами.


Чудовим способом зняти напругу як у дітей, так і дорослих є розфарбовка-антистрес, то ж озбройтесь кольоровими олівцями, ручками, фломастерами. Також не варто забувати й про ваші улюблені настільні ігри: пазли, конструктори і т.д.


Можна облаштувати намет зі стільців, ковдр та подушок, заберіться туди разом з дитиною. Підсвічуючи намет із середини ліхтариком, ви можете пограти в театр тіней. За допомогою рук створювати різні фігури.


У намет візьміть кілька книжечок, почитайте, розгляньте картинки, обговоріть разом. Книжка заспокоює, заколисує, знижує тривожність. Вигадайте казку, в якій герої долають страх темряви. Темряву можна перетворити на доброго персонажа, який бореться зі злом разом з різними супергероями.


Будьте разом із дітьми, зараз як ніколи вони потребують уваги та любові дорослих. 


Валентина Михайлова,

вихователька Музиківського ясел-садка та запрошена експертка жіночого клубу #ЩасливаЯ

Матеріал підготовлено спеціально для проєкту «Новий формат роботи жіночого клубу #ЩасливаЯ», який впроваджує ГО "Білозерський центр регіонального розвитку"  за фінансової підтримки Zagoriy Foundation.



Дописати коментар

0 Коментарі