Юридична та психологічна допомога для жителів віддалених сіл Музиківської громади

13 січня команда проєкту "Допомога звільненим громадам Херсонської області" відвідала села Музиківської громади - Східне та Загорянівка, що знаходяться на межі з Миколаївською областю.

Східне та Загорянівка - дальні села Музиківської громади. До них не так просто дістатися. Ще до повномасштабного вторгнення частина дороги до цих населених пунктів була у дуже поганому стані - величезні ями, багнюка, калюжі. Тепер ситуація ще гірша. Через територію Музиківської громади проходять канали Інгулецької зрошувальної системи. При відступі з правобережжя, військові рф підірвали два мости, дорога через які вела до цих сіл. Місцеві жителі згуртувалися та власними силами, як змогли, засипали переїзди. Тепер, аби дістатися до міста чи центральної садиби (с.Музиківка), людям треба витратити ще більше часу, нервів та коштів, що йдуть на ремонт пошкоджень автомобілів отриманих внаслідок таких поїздок.

Більшість людей, які сьогодні прийшли на прийом до спеціалістів мобільної бригади це люди середнього або похилого віку. Деякі зізнаються, що до сьогодні не виїжджали за межі домівок майже всю окупацію. За цей час назбиралося багато питань та проблем, які потребують вирішення.


У юриста сьогодні було чимало роботи. В обох селах люди мають схожі запити. Найбільш актуальними темами були: відкриття спадкових справ, вчинення нотаріальних дій щодо купівлі-продажу, оформлення пенсій.

“Морально важко було консультувати жінку, яка звернулася з питанням щодо переоформлення російського свідоцтва про смерть на українське. - говорить юристка Антоніна Тищенко. - Історія загибелі людини трагічна та жахлива. Переживши смерть близького, тепер родичі ще й не можуть оформити соціальні допомоги на дітей. При оформленні свідоцтва вони віддали лікарську довідку про смерть. І тепер для початку процедур треба встановити факт смерті через суд. Процес довготривалий.”
Є факти смерті під час окупації й люди цікавляться, як бути з допомогами на поховання, чи мають люди право отримати ці допомоги, якщо після смерті минуло вже більше, ніж пів року. Також кілька осіб звернулося за роз'ясненнями щодо трудового законодавства: призупинення трудових відносин та порядку їх відновлення.

Люди дякують та бідкаються, що зараз вирішення будь-якого питання перетворюється на цілу проблему. 


Наразі місцеві мають обмежений доступ не лише до надання адміністративних та юридичних послуг, а й потребують кваліфікованої психологічної консультації. Не дивлячись на те, що села зазнали не таких нищівних руйнувань порівняно з іншими населеними пунктами, все ж таки жахи війни не обійшли і їх стороною. Є смерті, поранення, пошкоджені садиби. Деякі відчули на собі пресинг з боку окупаційної влади. При спілкуванні відчувається, що людям не вистачає підтримки, уваги, поради. У деяких сльози на очах. Мирні жителі, які стали свідками активних бойових дій та пережили окупацію, потребують окремої психологічної підтримки.

У селі Загорянівка на психологиню проєкту чекав аншлаг та справжній виклик, з яким вона з успіхом впоралася - три години часу на роботу, дві групові консультації, дві групи зовсім різні за віком.


Зі слів психологині, загорянівські люди вразили своєю відкритістю та щирістю:
“На зустріч по зниженню стресів прийшли жінки старшого віку. З одного боку, жінки більш вразливі та емоційні, тому ця тема їх привабила. З іншого боку, вони вміють трансформувати одну енергію в іншу. Наприклад, коли нервуються або у тривозі - працюють по городу, "порають" господарство, прибирають тощо... Фізичні навантаження допомагають "спалювати" стрес”- розповідає психологиня Інна Корміленко.
Жінки розповіли про свої страхи. Про те, як реагують на вибухи, на реактивні звуки винищувачів. Прислухалися до реакції свого тіла на страх. Опановували нові навики саморегуляції та зниження рівня тревожності та стресу. Розповідали одна одній, як і що їм допомагає рятувати психіку.

Були серед присутніх і ті, хто втратив близьких. Зустріч допомогла "вилити" біль, розповісти на загал свої переживання.

Особливої уваги у цей післяокупаційний період потребують діти.

Другий груповий захід відбувся за участю дітей та їх матусь. Захід був жвавим та творчим. Працювали через картинки із своїми емоціями, більше себе розкриваючи та досліджуючи. Знімали напруження зарядкою. Протанцьовували зажими у тілі імпровізованими Па. Вразила різність та талановитість дітей. Хтось має схильність гріти інших, як сонце. Хтось - "золоті руки" майстра. Інші ж вміють щиро дружити та об'єднувати навколо себе інших.


В Східному ж на психологиню чекали індивідуальні сесії. Сміливість жінок переважила над сором'язливістю перед зустріччю з психологом. Як то кажуть, у деяких "назріло". Деякі прийшли із цікавості. Але без результату від психолога ніхто не пішов. Кожен отримав досвід, погляд на себе іншого й індивідуальну техніку для опрацювання власного стану, в залежності від запиту.
"І хотілося би вірити, що ці свої схильності вони пронесуть через життя і дозволять їм розквітнути. І через них - стануть щасливішими!” - говорить пані Інна.

Загалом найпоширеніші питання, з якими люди звернулися до психолога, стосуються розладу сну, харчування, постійні "каруселі" думок, "накручування" та тривожності про все і всіх, питання самозвинувачення, провини та заборони на радість та щастя.


Загалом за день надано 23 консультації.

Після прийому спеціалістів люди не поспішали розходитися. Ділилися своїми відчуттями та запрошували знову. 

Окупація позаду. Люди відновлюють своє життя. Багато повертається з інших областей. Життя триває і приносить нові виклики, питання та проблеми. Важливо бути готовими та вчасно надавати допомогу людям, які дійсно цього потребують. Радіємо, що маємо можливість допомагати людям у такий складний час.

Наступними населеними пунктами, куди попрямує наша мобільна бригада, будуть села Чорнобаївської громади - Посад-Покровське та Благодатне. Виїзд заплановано на 17 січня (вівторок). Слідкуйте за оновленнями на нашій сторінці.

🟢Робота мобільної бригади стала можливою в рамках проєкту “Допомога звільненим громадам Херсонської області”, який реалізує ГО "Білозерський центр регіонального розвитку" за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Підготувала 
Трибушна Тетяна, асистент проєкту 
“Допомога звільненим громадам Херсонської області” 

Дописати коментар

0 Коментарі