Юридична та психологічні консультації для сіл Чорнобаївської та Білозерської громад

24 січня 2023 року мобільна бригада відвідала село Киселівка Чорнобаївської громади та село Надеждівка Білозерської громади

Киселівка знаходиться за 26 км від Херсону. Зараз тут проживає близько 1500 осіб, до повномасштабного вторгнення - 2700 осіб. Зі слів мешканців, до села часто привозять різну гуманітарну допомогу - хліб, консерви, солодощі для дітей, продуктові набори тощо. Із захопленням розповідають про гостей, які приїздили до села у грудні 2022 року з вітаннями - Володимир Остапчук, Вікторія Булітко, релігійні організації та ін.



Спілкуючись із людьми, які чекають біля будинку культури на роздачу хліба, дізнаємося, що під час окупації у селі перебували військові різних підрозділів та національностей. Був терор місцевих - представників кількох сімей забирали "на підвал", допитували. З першого погляду у селі не видно значних пошкоджень. За словами представниці місцевої влади наразі від мешканців прийнято 91 заяву по пошкодженому майну, переважна більшість заяв про легку ступінь руйнації, середньої тяжкості - 8-10 заяв.

На базі будинку культури працює "Пункт незламності" та пункт видачі гуманітарної допомоги. Сьогодні психологиня Корміленко Інна та юристка Тищенко Антоніна працювали у теплі та затишку. Консультації надавали у великій кімнаті з піччю.


У комфортній атмосфері психологиня проєкту провела групову консультацію для представниць пункту видачі гуманітарної допомоги. У всіх громадах дуже схожі проблеми - стрес від спілкування з "важкими" клієнтами, грубість та агресивність людей, напруження від пережитого.
"Дізналася багато нового про свій внутрішній стан. А саме, що агресія - це не погано", - говорить одна із учасниць.
Пані Інна ознайомила жінок із методами боротьби з напруженням та пригніченням. Обговорювали проблеми, ділилися відчуттями, разом шукали шляхи як залишатися "в ресурсі".

Наступний пункт зупинки - с. Надеждівка. До повномасштабного вторгнення село нараховувало біля 1500 жителів, нині - 900 (разом з ВПО).

У центрі села біля сільської ради черга. Нас гостинно прийняли на другому поверсі будівлі, де для консультацій виділили два кабінети. Психологиня та юрист працюють паралельно.

До пані Антоніни, юриста проєкту, як і в попередньому селі, найбільше звернень було щодо трудового законодавства - порядок оформлення звільнення та повернення до звичайного формату роботи після простою. Також людей цікавили питання порядку відшкодування пошкодженого майна, відновлення втраченого паспорта та терміни дії документів у воєнний час. Відразу відчувається, що пані Антоніна має великий досвід роботи та консультування людей - педантично підходить до кожного запиту клієнта.


У Надеждівці на групову зустріч до психологині прийшли місцеві жінки різного віку, які пережили окупацію. Люди потрапили у незвичні для себе умови - війну. І тривалий час живуть кожен у своєму стресі. Тут випала нагода не тільки виговорити "наболіле", а й оволодіти техніками, які допоможуть знизити рівень тривожності і стати спокійнішими.
"Всі разом обмінювалися досвідом. І шукали ресурси для наповнення "глечиків" своєї душі, використовуючи метафоричні картинки. У кожної із присутніх, "глечик" був особливий і за кольором і за змістом", - розповідає пані Інна.
Багато говорили переважно про умови в яких живуть; про тривоги, які не покидають людей; про невпевненість у завтрашньому дні; про злість та лють, які піднімаються на поверхню...

Навіть провівши 1,5 години в такому чарівному колі допомогло жінками підняти настрій, розслабитися та отримати нові навики роботи із собою.


“Як завжди, залишаються дуже приємні відчуття від роботи у громадах, від спілкування з людьми. Приємно, що на нас чекають та запрошують повертатися!” - підсумовує Трибушна Тетяна, асистент проєкту.
Робота мобільної бригади стала можливою в рамках проєкту "Допомога звільненим громадам Херсонської області", який реалізується ГО "Білозерський центр регіонального розвитку" за підтримки Агенства США з міжнародного розвитку (USAID).

Дописати коментар

0 Коментарі