До Музиківки та Чорнобаївки завітали юрист та психолог ГО “Білозерський центр регіонального розвитку”

31 січня мобільна бригада відвідала центральні садиби Музиківської та Чорнобаївської громади - села Музиківка та Чорнобаївка.

За даними офіційного сайту Музиківської громади, до 24.02.2022 р. населення села становило 2 315 осіб. Наразі, за інформацією військової адміністрації, тут проживає 2050 осіб.

У селі людно. Привезли гуманітарний хліб. Представниці пункту видачі гуманітарної допомоги розповідають, що допомогу привозять часто, різну, від різних організацій. Працюють без вихідних, як каже начальник військової адміністрації - 24/7. Радіють, що останнім часом люди більше почали допомагати при розвантаженні.

Прийом вели у приміщенні ЦНАПу. Як і зазвичай, до юриста черга. Тут, як і у більшості громад, люди консультуються із питань спадкового права, трудового законодавства. Запам'яталася жінка, яка цікавилася оформленням опіки та піклування над неповнолітніми онуками. Жаліється, що вже довгий час не може отримати фахової допомоги з цього питання. Пані Антоніна Тищенко роз'яснила порядок необхідних кроків для встановлення факту часткової втрати дієздатності повнолітнього та оформлення опіки.


На консультацію прийшли люди, які знають пані Антоніну не один рік. Зазначають, що користуються її послугами вже довгий час.
“Антоніну Вікторівну знаємо давно. Її послугами користувалася уся моя родина. Дуже фаховий спеціаліст. Має великий досвід. Рада, що є можливість отримати від неї консультацію тут, на місці, у нас у селі”, - пані Меланія, жителька с.Музиківка.
У цей час психологиня проєкту проводила індивідуальні консультації.

Було кілька запитів від батьків, діти яких відчувають стрес від пережитої окупації. Домовилися про повторні зустрічі та онлайн консультування.
"Під час індивідуальних консультацій використовувала елементи арт-терапії. Це допомогає краще зрозуміти клієнтам себе, усвідомити свій стан та навіть відкоригувати поведінку. Після таких занять люди спостерігають покращення психо-емоційного стану: спокій, рівновагу, гарний настрій, легкість та одночасно наповненість, покращення самопочуття", - розповідає пані Інна Корміленко.
Зі слів психологині, цей метод не викликає якихось негативних відчуттів. Навпаки, є стимулом для клієнтів виявити унікальне переживання, та усвідомлення - Що це означає саме для них.

Чорнобаївка. Морально важко було налаштуватися на візит до цього села. Напевно немає такого куточка України, в якому б люди не чули про цей населений пункт. Легендарне село. Село, яке стало мемом. Важко від того, що розуміємо, що за жартівливими картинками із інтернету стоять людські життя та зруйновані долі.

До повномасштабного вторгнення тут проживало більше 10 тис. жителів, наразі - трохи більше 3 тис. Пошкоджено більше ніж 500 будинків. Поранення, вибухи, смерті - це справжня реальність життя тут. Хоча спілкуючись із місцевими, деякі говорять, що не так все трагічно. Кажуть, що звикли і до вибухів. Розповідають, що важче призвичаїтися до нових реалій життя тим, хто рано поїхав із окупації, а зараз повертаються назад.


Консультували у приміщенні сільської ради. До юриста знову черга. Випадки не унікальні. Просять пояснити алгоритм подання заяв про відкриття спадкових справ та термінами подачі таких заяв. Знову підіймають питання трудового законодавства - подання заяви про звільнення через вайбер та документи, які роботодавець зобов’язаний надати при звільнені. Цікавляться чи є можливість оформлення нових грошових допомог від міжнародних організацій.


У сусідньому кабінеті психологиня проводить індивідуальну терапевтичну консультацію. Випадок складний, вимагає багато часу. Психологічна травма є наслідком отриманої фізичної травми. Жінка отримала поранення. Тепер через це страждає від панічних атак, каталізатором яких може бути будь-який гучний звук, стук, шум машин. Проговорили проблему, обговорили методи як боротися із панічними атаками та нападами, намітили шляхи подальшої роботи.

Загалом надано 17 консультацій.

Перший місяць роботи мобільної бригади позаду. Багато спілкування та нових знайомств із громадами, які, сподіваємося, переростуть у довгі та результативні відносини. До нових зустрічей у вже відвіданих та нових селах звільненої Херсонщини.

Робота мобільної бригади стала можливою в рамках проєкту “Допомога звільненим громадам Херсонської області”, який реалізує ГО "Білозерський центр регіонального розвитку" за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Підготувала
Трибушна Тетяна, асистент проєкту
“Допомога звільненим громадам Херсонської області

Дописати коментар

0 Коментарі