Як подолати тривожність? Дізнавались жителі Миролюбівки та Правдиного під час виїзду мобільної бригади

7 лютого 2023 року мобільна бригада у складі психолога та юриста завітала до сіл Миролюбівка та Правдине Білозерської СТГ.

Село Правдине вже вдруге приймає спеціалістів ГО “Білозерський центр регіонального розвитку”. Минулого разу тут ми були майже місяць тому. Приємно бачити як село повертається до більш-менш нормальних умов життя. Намагаються налаштувати обігрів в приміщені старостату для того, щоб люди мали можливість отримати адміністративні послуги, психологічні та юридичні консультації в нормальних умовах, а не на морозі.

Люди впізнали нашу команду - були раді бачити психологиню Корміленко Інну та підготували каверзні питання до юристки Антоніни Тищенко. Надано 5 юридичних консультацій, три з яких стосувались термінів відкриття спадкових справ - люди переживають чи зможуть оформити документи пізніше, коли ситуація стане безпечнішою чи вже необхідно саме зараз шукати діючу нотаріальну контору. Інші два звернення щодо порядку обліку пошкодженого майна та оформлення компенсації.

До психолога нерішуче, але все ж прийшло декілька жінок. Критерієм, що змусив їх відвідати зустріч, став відгук місцевої мешканки, яка була на зустрічі із психологинею минулого разу. "Сарафанне радіо" розлетілося новиною, що психолог може допомогти - легше стає.

Багато клієнтів у селах, сідаючи на стілець, не підіймають очей від підлоги. Тривалий час мнуть у руках хустинку чи крутять паспорт. Міцно стискають сумку двома руками, яку ставлять перед собою, наче захист. Тривогу відчутно по позі та рухах.



“Після знайомства пропоную розповісти про себе, якщо запиту у людини немає. І вже після 2-4 слів "плотину прориває". Розповідь набирає обертів. Про село. Про життя у окупації. Про себе. Про страхи. Про підвал, який став домом на довгі місяці. Про поранення. Про "голочки" в онімілих руках. Про думки: "Більше нас не буде…". Про почуття "безвиході" та "люті". Про все, що "стискає", "заточує у безвихідь". Або розриває зсередини і норовить вирватися у безконтрольну лавину.

В кожного свої потоки думок, свої почуття і свій відгук у тілі. Часто необхідно виговоритися. Коли ви розказуєте про це - ви виводите все на свідомий рівень. Проговорювання - це перший крок до усвідомлення. А далі поступово позбавляєтеся негативних переживань, звільняєтеся від тягаря, полегшуєте свій стан. Навіть тіло, після розповіді стає спокійним.

Ще, щоб почати роботу з психологом, допомагає пластилін. Навіть якщо клієнт мовчить, він може годину розминати у руках липку клейку масу. І вже після пари зустрічей починає вимальовуватись розмова, а напруга в тілі змінюється розслабленням” - консультує пані Інна.
Миролюбівка - новий пункт в графіку наших виїздів. До війни тут проживало приблизно 3500 осіб, а зараз лише 1100. Поки населений пункт був в окупації, то жителів було ще менше - близько 760 осіб, але після звільнення люди повертаються до рідних домівок. В селі значних пошкоджень зазнало тільки 3 будинки, 22 оселі отримали незначні пошкодження - вікна повилітали. Сюди переселилось 15 сімей з інших населених пунктів Херсонщини, які більше постраждали. До юриста звертались щодо припинення соціальних виплат, можливості часткового спадкування та підстав для отримання відстрочки від мобілізації. Кожен заявник отримав фахову консультацію.


Тут також активно працювала наша психологиня. Говорили про тривожність, боротьбу з нею та невміння контролювати свої думки. Далі консультує наша натхненна психологиня Корміленко Інна:
“Всі хто прагнув зустрічі - озвучували схожі симптоми і розповідали про певну поведінку:
- “Думаю, як було прекрасно раніше жити і чому не цінував той час…”
- “Переживаю, щоб не повернулася окупація…”
- “Тривожуся про майбутнє своїх дітей, що з ними щось погане може трапитися…”
-”Хвилююся з приводу того, що відбудувати будинок мені не під силу і від цих думок починається приступи тремору у руках…”
- “Мені важко сконцентруватися на справі, яку я роблю, бо думки постійно "роблять" вже щось інше…”

Прояви тривоги можуть бути різні - тіло переходить в стан підвищеної бойової готовності, вишукуючи можливу небезпеку і активуючи реакцію боротьби або втечі. Ось деякі загальні симптоми:
  • знервованість до межі,
  • роздратування,
  • почуття біди, що наближається,
  • прискорене серцебиття,
  • біль за грудиною,
  • часте дихання (гіпервентиляція),
  • підвищене потовиділення,
  • дрижаки,
  • слабкість і втома,
  • запаморочення,
  • туман в голові,
  • проблеми з концентрацією уваги,
  • поверхневий сон,
  • проблеми з шлунково-кишковим трактом (нудота, діарея, нетравлення),
  • часте сечовиділення.
В такі моменти ви ніби приготувалися боротися із цілим всесвітом. Тобто вивільняється дуже багато енергії.

Що робити?
Дуже важливо вміти повертатися у реальність і навчитися концентрувати увагу на тому, що відбувається прямо зараз. Якщо відчуваєте, що думками ви "упливли" або у минуле, або у майбутнє - скажіть собі: "Я тривожуся!" Важливо признаватися собі, що ви маєте право і можете тривожитися. Не чиніть супротив своїм почуттям - "Зараз я тривожусь. Це нормально". Коли ви визнаєте свій стан - це вже знімає напругу.

Тоді скажіть собі хто ви, де ви знаходитеся, якого кольору стіни у кімнаті, або доторкніться до декількох речей, різних за структурою. Це допоможе повернутися у реальність.

Далі дихання. Почнемо з найпростішого механізму, який впродовж кількох хвилин допоможе позбутись відчуття тривожності – практика дихання діафрагмою. Сядьте зручно, розслабте плечі, покладіть одну руку на груди, іншу – на живіт. Повільно вдихніть через ніс. Груди повинні залишатися нерухомими, а живіт – розширюватися. Затамуйте дихання на пару секунд. Легко натисніть на живіт і видихніть повітря. Повторіть кілька разів.

Намагайтеся розділяти свої думки, свої почуття та свої відчуття. Це не одне і те саме.

Наприклад, ви можете думати про те, що у вас не вистачає грошей на оплату навчання дітей. Що їх можуть вигнати із навчального закладу. Вони не закінчать навчання та будуть без освіти. І таке інше… Відчуваєте, як пішли "себе накручувати" і вже майже доведи подумки у своїй уяві дітей до того, що вони безробітні, бо немає освіти… Задавайте собі питання: що з того, що я зараз думала має відношення до реальності? Що об'єктивно, а що - мої фантазії? Що я можу зробити при даних обставинах?

Тільки те, що мені необхідно знайти N суму грошей, щоб заплатити за навчання. Все інше - моя тривога. Варто навчитися розглядати свої думки і розуміти які з них "включають" вашу тривожність.

Які ваші почуття при таких думках ? Можливо ви розгублені? Або знервовані? Або можливо ви втомлені і зараз не час ставити перед собою такі задачі, а треба виспатися? Зрозумійте свої почуття.

Допомогти у приборкані власної тривожності допоможе фізичне навантаження. Адже фізичні вправи "спалюють" стрес, допомагають заспокоїти та розслабити тіло і емоції.

Часто, якщо ви бачите, що не можете самостійно впоратися із тривожністю і вона не минає варто звернутися до медикаментозного лікування. Схему терапії має скласти лікар-психіатр. Для діагностики збирають детальний анамнез і застосовують тести на тривожність: Бека чи Шихана. До речі, ви можете спробувати їх пройти самостійно!”

Психологічну та юридичну допомогу можна отримати не лише під час виїзду мобільної бригади до вашого села, а й телефоном. зафіксуйте собі номери та скористайтесь можливістю отримати фахову консультацію. 
📞Психологічна допомога - (066) 999-01-42
📞Юридична допомога - (050) 999-01-42
📞Гуманітарна допомога - (066) 999-01-43

Команда чекає на ваш дзвінок!

🟢Робота мобільної бригади стала можливою в рамках проєкту “Допомога звільненим громадам Херсонської області”, який реалізує ГО "Білозерський центр регіонального розвитку" за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Дописати коментар

0 Коментарі