14 березня відбулась підсумкова зустріч з представниками Дар’ївської громади

Зустрічались онлайн, що дало змогу швидко та ефективно зібрати в одному просторі представників громади та ГО “Білозерський центр регіонального розвитку”.

“Дякуємо громаді за активну участь та допомогу на усіх етапах та заходах проєкту «Допомога звільненим громадам Херсонської області». Ви гостинно приймали психолога та юриста мобільної бригади, проводили активну роз’яснювальну роботу серед населення, бачимо значні зрушення у відновленні надання адміністративних послуг та очікуємо на звіт по облаштованим укриттям. Сьогодні хочемо почути від вас оцінку компонентів проєкту. Можливо є історії успіху, про які ми не знаємо, а вам вони помітні в щоденній роботі” - розпочала зустріч керівниця проєкту Оксенюк Катерина.

Видренко Олена Олександрівна, місцевий соціальний працівник розповіла про налагодження надання адміністративних та соціальних послуг в громаді. Громада оформлює статус ВПО, формує пакети документів на субсидії та на дитячі виплати. В кожному з 6 старостинських округів можна отримати необхідну послугу чи консультацію. Пані Олена зазначила, що в цьому процесі дуже допомогло отримане в рамках проєкту обладнання, але потреба в додатковій комп’ютерній та офісній техніці залишається - громада має розгалужену мережу старостинських округів та дуже постраждала від ворожих обстрілів та мародерства.

Секретар ради Юдіна Ірина Василівна зазначила, що громада вже розпочала відновлення реєстрації актів цивільного стану - оформили електронні ключі, відкрили доступи та ведуться перемовини з Білозерським відділом реєстрації для налагодження безпечного процесу. Команда Дар’ївської громади сподівається, що вже менше ніж за місяць зможуть видавати свідоцтва про народження, смерть та шлюб - адже життя триває і потреба в цих видах послуг дуже висока.



Більшість виїздів мобільної бригади були у Федорівку, саме тому до обговорення долучився місцевий староста Сорока Олександр. Він опікується жителями сіл Федорівка та Ульянівка. Олександр Сергійович підтвердив, що необхідно продовжувати виїзди мобільної бригади на місце, бо люди досі складно йдуть на телефонний контакт і ще не активно користуються телефонами гарячої лінії, навіть якщо на тому кінці їх чекатиме вже знайомий спеціаліст. “Психолог вже всім нам потрібен” - ця фраза старости стала окремим визнанням правильності напрямку, який ми обрали при плануванні цього проєкту та наступних.

Довго обговорювали гуманітарні потреби місцевих жителів для планування майбутньої діяльності. Наразі необхідність в харчових та гігієнічних наборах невелика - процес налагоджений, волонтери доїжджають навіть у віддалені та дуже небезпечні села громади. Свій вклад у допомогу громаді зробила і команда ГО “Білозерський центр регіонального розвитку” - завозили дитячі гігієнічні набори, зимові пакунки для ВПО та багатодітних родин, підгузники для дорослих та інше. Але залишається велика потреба в будівельних матеріалах для відновлення приватних домоволодінь та комунальних приміщень, які постраждали від війни.

“Наразі у нас зареєстровано 169 домоволодінь, які постраждали від війни, з них 89 - можна вважати знищеними. Дуже постраждали комунальні будівлі. Наприклад, в Токарівці - школа, будинок культури, фельдшерсько-акушерський пункт та приміщення сільської ради, в Новотягінці - школа та будинок культури, в Чайкіно - школа та ФАП, в Інгульці та Іванівці - будинок культури. В микільській школі вибито вікна. Ми всі пошкодження документуємо та складаємо акти. Пошкоджень дуже багато і складно планувати відновлення будівель, бо обстріли тривають” - розповіла юрист громади Зуєнко Світлана Олексіївна.


Заступник начальника Дар'ївської військової адміністрації Гончарук Денис Васильович знову подякував за допомогу у відновленні громади через налагодження адміністративних послуг, облаштування укриттів, надання психологічної, юридичної та інформаційної допомоги місцевим жителям. Окремо наголосив на готовність продовжувати співпрацю з громадською організацію для залучення додаткової допомоги місцевим жителям та відновлення комунального майна.

Наша команда теж вірить у синергію, які отримуємо від співпраці з громадою та сподівається на нові успішні історії!

🟢Проєкт “Допомога звільненим громадам Херсонської області” реалізується ГО "Білозерський центр регіонального розвитку" у співпраці з БФ "Магія добра" за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Дописати коментар

0 Коментарі