Навіщо звертатися до психолога? Пояснює Інна Корміленко


Запити до психолога різні. Деякі на різних протилежних полюсах.

❞Я нічого не хочу. Мене нічого не радує. В мене немає інтересу до справ, життя людей. Мені не хочеться нічого робити, лежу і картаю себе. Що робити, щоб відновити стан, коли життя радує?❞

І на протилежному полюсі запит наступний: ❞Я ненавиджу тих, хто поряд. Тих, хто сидить на дивані і знає краще за інших як воювати, як керувати державою. Тих, хто п'є пиво з друзями і критикує стратегію та тактику наших військових. Тих, хто з дивану кидає репліки про ситуацію у державі. Мене лякає той факт, що злість росте в мені. Я боюся, що в мене виникає агресія до всіх односельців. Інколи я відчуваю лють. Хочу позбутися цих почуттів❞.

В умовах повномасштабної війни люди проходять випробування. Багато горя навколо - втрата рідних та близьких, зруйновані домівки, вимушене переселення, міграція, розлука… Звичне життя розсипалося як картковий будиночок. Психіка не витримує тривалого стресу. Хтось відчуває ненависть до ворога. Хтось до сусіда. Люди лякаються власних негативних почуттів і жахаються, коли їх відчувають. У багатьох це описується як спустошення, “чорна діра у грудях”, “порожнеча”, “випалена пустеля всередині”...

Психолог - це не чарівник. Прибрати змахом палички те, що вам заважає він не може. А тоді навіщо звертатися?

🟩По-перше, щоб почути від фахівця, що все що з вами відбувається - це НОРМАЛЬНО. З вами все гаразд. Психіка тривалий час працює на підвищених обертах. Тому варто самому собі нагадати, що ви - молодець і гідно проходите всі випробування. І що з вами все добре!

🟩По-друге, негативні емоції - це то, що варто навчитися приймати в собі. І бережно ставлячись - проживати. Нас вчили з дитинства, що злитися погано. ❞Ти ж не хочеш бути злюкою?❞ Але ви маєте розуміти, що ви - це ви. А емоції - вони приходять і йдуть. І варто відокремлювати особистість від емоцій! Ви - окремо. Емоції - окремо. Ви - незмінна величина, так би мовити. А от в залежності від обставин, можете собі дозволити бути злим або радісним, лютувати або сумувати. Емоції - тимчасові. А ви залишаєтеся у себе постійно. Таким як є.

Розділяйте емоції і свою особистість.
Це не ви - злий/розлючений/сумний...
Це ви зараз розлютилися, через те, що....
Це ви відчуваєте лють у цю хвилину, бо...
Додавайте дієслова. Пояснюйте собі, чому так відбувається з вашої точки зору.
Емоції зміняться на інші. А ви - залишитися тією особистістю, як і є.

🟩По-третє, фахівець допоможе зрозуміти природу емоції.

🟩По-четверте, психолог підстрахує, побуде поруч, якщо вам треба - потримає за руку, поки ви будете її ПРОЖИВАТИ. Досліджувати себе у різних емоціях - це і важко, і цікаво одночасно. Психолог може допомогти значно швидше прожити, наприклад, горе. Або безпечно для себе та оточуючих впоратися з люттю. Або розібратися, чому саме такі емоції до вас прийшли і про що вони говорять...

Психолог потрібен усім, бо ми всі маємо за плечима кризи. А зараз, з таким неприродним явищем як війна, ми всі шрамовані. Шрами душі - не видно, але вони болять, потребують дбайливого ставлення і професійної допомоги, щоб загоїтися безпечніше.

Чекаю саме вас на консультацію! Разом ми точно впораємось!

Корміленко Інна, 
психологиня ГО “Білозерський центр регіонального розвитку”

☎Ви можете отримати психологічну консультацію за телефоном (066) 999-01-42 щодня з 9.00 до 17.00 або завітати до офісу громадської організації в Білозерці.

Ця публікація була підготовлена в рамках проєкту «Допомога та захист прав жителів п’яти деокупованих громад Херсонщини», який впроваджує громадська організація «Білозерський центр регіонального розвитку» за фінансової підтримки Європейського Союзу, Нідерландського Гельсінського Комітету, МГО “Людина в біді” та Паризького центру громадянського суспільства. Її зміст є виключною відповідальністю ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.


Дописати коментар

0 Коментарі