Як зупинити домашнє насилля? Консультація експертки


Домашнє насильство ще до повномасштабного вторгнення було актуальною проблемою для нашого суспільства. На це впливали певні традиції поведінки та сімейних стосунків, інколи релігійні правила. Але ми впевнено рухались в правильному напрямку, щоб створити умови для захисту прав та інтересів постраждалої особи від подібного насильства. Для цього почали в регіонах працювати мобільні бригади соціально-психологічної допомоги, громадські організації долучались до допомоги жінкам на всіх етапах, розпочалось створення мережі реабілітаційних центрів та прихистків, спеціалісти місцевих рад навчались бережного спілкування з заявницями. Поступово суспільство в більшості своїй визнало, що домашнє насильство не норма і це вже було першою перемогою.

Окупація зруйнувала багато наших будинків, відібрала збереження, позбавила роботи, але, що ще страшніше, зняла всі старанно вибудовані запобіжники від домашнього насильства. Постраждала залишилась сам на сам з кривдником та війною за вікном. Ми досі не знаємо всіх жахливих історій та трагедій - вже їх не змінити, але кожен з нас має розумітися в темі домашнього насильства та знати як запобігти, розпізнати та куди звертатися.

Домашнє насильство - це дії або бездіяльність, фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання, між родичами, колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими людьми, які спільно проживають однією сім’єю, але не перебувають у родинних відносинах між собою.

Таке визначення нам дає Закон України "Про запобігання та протидію домашньому насильству". Цей Закон визначає організаційно-правові засади запобігання та протидії домашньому насильству. У червні 2022 року український парламент прийняв Закон України «Про ратифікацію Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами» (Стамбульська конвенція). Така зміна дозволила комплексно підійти до боротьби з насильством стосовно жінок.

Поговоримо про наступні різновиди домашнього насильства.

🔹Економічне насильство - це форма домашнього насильства, що включає умисне позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна, коштів чи документів або можливості користуватися ними, залишення без догляду чи піклування, перешкоджання в отриманні необхідних послуг з лікування чи реабілітації, заборону працювати, примушування до праці, заборону навчатися та інші правопорушення економічного характеру.

🔹Психологічне насильство - форма насильства, що включає словесні образи, погрози, приниження, переслідування, залякування, інші діяння, спрямовані на обмеження волевиявлення особи, контроль у репродуктивній сфері, якщо такі дії викликали у постраждалої особи побоювання за свою безпеку чи безпеку третіх осіб, спричинили емоційну невпевненість, нездатність захистити себе або завдали шкоди психічному здоров’ю особи.

🔹Сексуальне насильство - форма насильства, що включає будь-які діяння сексуального характеру, вчинені стосовно повнолітньої особи без її згоди або стосовно дитини незалежно від її згоди, або в присутності дитини, примушування до акту сексуального характеру з третьою особою, а також інші правопорушення проти статевої свободи чи статевої недоторканості особи, у тому числі вчинені стосовно дитини або в її присутності.

🔹Фізичне насильство - форма домашнього насильства, що включає ляпаси, стусани, штовхання, щипання, шмагання, кусання, а також незаконне позбавлення волі, нанесення побоїв, мордування, заподіяння тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості, залишення в небезпеці, ненадання допомоги особі, яка перебуває в небезпечному для життя стані, заподіяння смерті тощо.

Під час вчинення будь-якого виду насильства завжди є дві сторони - кривдник та постраждала особа. У разі, якщо постраждалою особою є дитина, будь-які дії, що вчиняються щодо неї, базуються на принципах, визначених Конвенцією ООН про права дитини, Конвенцією Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства, Європейською конвенцією про здійснення прав дітей та законодавчими актами України у сфері захисту прав дитини.

Всі організації та установи, що займаються запобіганням та протидією домашньому насильству, забезпечують надання дієвої допомоги відповідно до своєї компетенції

Далі детально розберемо основні напрямки надання допомоги та захисту постраждалим особам:

🔹Надання постраждалим особам інформації про їхні права та можливості реалізації таких прав зрозумілою їм мовою.

🔹Забезпечення доступу до служб підтримки постраждалих осіб для отримання соціальних послуг, медичної, психологічної допомоги.

🔹Надання у разі потреби тимчасового притулку для безпечного розміщення постраждалих осіб.

🔹Забезпечення постраждалим доступу до правосуддя у тому числі шляхом надання безоплатної правової допомоги.

Не менш важливим є питання реалізації заходів, які застосовуються до кривдника.

🔹Наприклад, терміновий заборонний припис - це дієва практика. Він зобов’язує кривдника залишити місце проживання постраждалої особи та забороняє в будь-який спосіб контактувати з постраждалою особою. Для його отримання потрібна заява постраждалої особи або ініціатива працівника уповноваженого підрозділу органів Національної поліції України за результатами оцінки ризиків. Термін дії термінового заборонного припису до 10 діб.

🔹Наступний варіант заходу стосовно кривдника - обмежувальний припис. Він видається після звернення до суду із відповідною заявою про видачу обмежувального припису. Рішення про видачу або відмову обмежувального припису приймається на підставі оцінки ризиків, який складається працівниками поліції зі слів постраждалої особи. Такий припис видається на строк від одного до шести місяців

🔹Ще більш делікатним варіантом роботи з кривдником є взяття на профілактичний облік. З кривдником можна провести профілактичну роботу силами працівників Національної поліції або органів місцевої влади, направити на проходження програми для кривдників чи до профільної громадської організації для опрацювання внутрішніх проблем з психологом.

Всі ці заходи дієві та дають свої результати, але важливо враховувати всі ризики для постраждалої особи, щоб обрати оптимальний. Головне пам’ятати: якщо ви потерпаєте від домашнього насильства, або впевнені, що знайома вам людина постраждала, без вагань звертайтесь за номером 1547 або повідомте в поліцію 102.

Після деокупації м. Херсон та частини Херсонської області до міста повернулися та відновили свою роботу Відділ поліції по запобіганню та протидії домашньому насильству. Майже відновив свою роботу притулок для осіб, постраждалих від домашнього насильства, який восени 2022 під час окупації Херсона було пограбовано представниками так званої окупаційної влади. Закінчується процес відновлення роботи мобільної бригади в Херсоні. Поступово процес відновлення всіх установ та зв’язків між ними відновлюється, вже є куди звернутися за допомогою. Постраждала особа вже не залишиться сам на сам з кривдником в окупованому селі без можливості звернутися до відповідних органів.




Головні поради якщо ви вже постраждали від домашнього насильства:

🔹Знайдіть безпечне місце в будинку і намагайтеся сховатися там. За першою можливістю покиньте житло. Постраждалій і кривднику небезпечно перебувати в одному приміщенні.

🔹Якщо у вас є травми фізичного впливу, зафіксуйте їх по можливості на фото чи відео.

🔹При загрозі життю чи здоров’ю внаслідок травм не забувайте про медичну допомогу – викличте швидку за номером 103.

🔹Обов'язково викликайте поліцію за номером - 102. Екіпаж патрульної поліції, який прибуде на виклик, повинен вжити заходів щодо припинення домашнього насильства, зафіксувати його прояви, скласти протокол, а також після проведення оцінки ризиків прийняти рішення про винесення термінового заборонного припису.

Але найперше, що потрібно зробити самій постраждалій особі це усвідомити, що відбувається насправді, що це насильство і це не нормально. Затягнута ситуація може бути страшна своїми наслідками.

Будьте завжди в безпеці у своєму домі!

Підготувала
Наталія Юшко, експертка


Ця публікація була підготовлена в рамках короткострокового проєкту громадської організації “Білозерський центр регіонального розвитку”, який підтримується Фондом реагування на надзвичайні ситуації для жінок і дівчат, заснованим HIAS у співпраці з VOICE в рамках проєкту, що фінансується USAID під керівництвом Save the Children в Україні. Її зміст є виключною відповідальністю ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» і не обов’язково відображає погляди партнерів.

Якщо ви постраждали від домашнього насильства, то зверніться до спеціалістів ГО “Білозерський центр регіонального розвитку” для отримання безкоштовної допомоги та перенаправлення.
 
Психологічна допомога – (066) 999-01-42

Юридична допомога – (050) 999-01-42

Гуманітарна допомога - (066) 999-01-43



В матеріалі використані фото з Сanva

Дописати коментар

0 Коментарі