Гуманітарна допомога білозерцям після підриву Каховської ГЕС




Білозерка розташована на березі озера Біле, що сполучене з Дніпром. Після підриву Каховської ГЕС вода в озері піднялася на три метри, підтопило десятки будинків, людські городи та господарські будівлі. Крім Білозерки, ще постраждали жителі Приозерного, Дніпровського, Берегового та Кізомису.

Високий рівень води був не довго, але шкоди наробив великої. Двори замулені, меблі повністю знищені, є будинки, які вже не можна буде відновити. Люди сподіваються, що вцілілі будівлі хоч частково висохнуть до холодів та їх можна буде ремонтувати. Зараз всі зусилля направлені на їх збереження, дезінфекцію та розчистку.

“Коли підірвали дамбу, то здається вся Україна вирішила допомогти Білозерській громаді. Наша організація отримувала і великі гуманітарні вантажі, і дрібні посилки від окремих людей. Розпаковували в офісі і розуміли, що кожен намагався допомогти як міг: хто подушку надішле, хто маленький гігієнічний набір. Люди, які постраждали від “великої води”, втратили абсолютно все. Навіть той невеликий запас продуктів та гігієни, який кожен старанно збирав останні місяці, вже не придатний до використання. Тому постраждалі вдячні всій допомозі” - розповідає Катерина, заступниця голови правління організації “Білозерський центр регіонального розвитку”.

Розуміючи потреби людей, наша команда підготувала проєкт "Підтримаємо Херсонщину після підриву Каховської ГЕС!", який підтримали Acted, Консорціум Реагування та @USAID Ukraine - USAID Україна. Дякуючи отриманому фінансуванню, ми закупили гуманітарні набори для постраждалих жителів Білозерської, Дар’ївської та Калинівської громад Херсонської області.

Цього тижня наш гуманітарний центр в Білозерці розпочав видачу гуманітарних наборів родинам, які постраждали від підтоплення після підриву Каховської ГЕС. Для Білозерської громади заплановано 150 наборів у складі: ковдра, плед, постільна білизна, рушники, подушки, каністра для питної води та мультиварка.

“Після того, як вода зійшла, з великої родини додому повернувся лише чоловік - ремонтувати будинок, сушити речі та виносити сміття. Ночує в господарській будівлі, яка менш постраждала від води. З вцілілих речей кілька ковдр, трохи меблів. Гуманітарний набір йому зараз як знахідка, тепер він хоч трошки зможе організувати свій тимчасовий побут” - розповідає історію одного з отримувачів волонтерка Тетяна.

“Будинок моєї мами підтопило, ми її звичайно забрали до себе, але вона все одно планує, що скоро повернеться до власної хати. Цей набір для неї, як додаткова віра, що хата вистоїть та просохне, а мама повернеться додому та буде сама собі господиня” - розповідає одна з отримувачок допомоги про свою родину.

Таких історій в Білозерці можна почути безліч. Важливо, що люди не втрачають надії, щиро вдячні за допомогу та планують своє майбутнє у мирній Україні.
 

#UkraineResponseConsortium

Підготувала
Погрібна Людмила

Дописати коментар

0 Коментарі