Квест “Знайти свою роботу” почни з самопрезентації



Коли людина вирішує шукати роботу вона переважно робить це інтуїтивно. Часто ситуативно і епізодично, час від часу повертаючись до цього питання. У людей немає плану пошуку, «дорожньої карти» і як результат - кінцевої мети теж немає. А якщо ми не знаємо куди рухаємося, то куди прийдемо?

Клієнт звернувся з питанням невдалого пошуку роботи і перше що я попросила зробити - скласти про себе, як про професіонала, коротеньку «візитівку» на 5-7 речень. Таку собі «вижимку» своїх компетенцій та досвіду. І не зважаючи на те, що кожен з нас переконаний у тому, що добре себе знає - зробити це було йому досить важко. Інформацію потрібно було не тільки розказати, а й прописати. За допомогою підготовлених мною питань клієнт впорався за годину. Якщо ви вирішите зробити це самостійно, то таке заняття може зайняти день і більше.

Ми часто переконані що ЗНАЄМО, МОЖЕМО, ГОТОВІ приступити до роботи, але роботодавець нас не бачить і наша задача – вміти про себе заявляти. Це варто робити через резюме. А «візитівка» допоможе зробити ваше резюме живим та якнайкраще відобразити вашу особистість.

Чому варто прописувати все на папері ручкою? Зробіть це навіть, якщо вам здається, що ви все знаєте з даного питання - свої плюси та мінуси, свої досягнення та компетенції, свій досвід та шлях розвитку.

🟦Це спосіб впорядкування інформації про ваше насичене і перенасичене подіями професійне життя. Сьогодні думки з'являються, а завтра – зникають і забуваються. Записуючи їх, ви спілкуєтеся з самим собою на якісно новому рівні і робите одночасно ревізію своїх вмінь та власної професійної цінності.

🟦Написання удосконалює ваші навички оповідача і розповідати про себе вам стане легше. Вас будуть краще розуміти роботодавці і не тільки.

🟦Це прекрасний спосіб краще пізнати себе, свої приховані мотиви - Навіщо вам робота? Що для вас хороша робота? Чим ви можете бути корисні компанії? Записи змушують глибоко замислюватися над тим, чого хоче наше справжнє «я» і знаходити правильні рішення.

🟦Це тренує вашу самооцінку. Ведення таких записів допоможе переглянути своє життя і наочно побачити досягнення з іншого ракурсу, усвідомити прогрес.

🟦Така практика, це своєрідна терапія від страху. Бо пошук роботи це дуже хвилюючий етап життя. Страхи залишитися «поза бортом» без роботи, не пройти співбесіду, не знайти роботу швидко, або без цікавої для себе заробітної плати - заважають жити і рухатися до мети. «Прописуючи» свої плюси і мінуси ви суттєво зменшуєте свій страх. Приходить усвідомлення його першопричин, відкривається те, що він приховує насправді і це допомагає впоратися з ним в реальності.

🟦Складно буває після періоду «безробіття» повернутися із хаосу в дисципліну. Такі записи дають мозку команду – повернутися до праці. Щоб щось реалізувати в цьому житті, чогось досягти, необхідно зібратися всіма силами. Коли людина починає прописувати цілі, то на кінчику ручки зосереджує свої думки, таким чином, наводить фокус уваги. Крім того, у звичайному режимі інформаційного шуму людина забуває, а при написанні увага “якориться” на задуманому. Навіть коли ви вже закінчили складати своє резюме або візитівку – мозок посилено шукає вирішення задачі. Він так влаштований – працювати навіть в режимі сну на результат.

Щодо випадку з клієнтом – його резюме суттєво трансформувалося за час консультування. Бо з’явилося розуміння і усвідомлення – яку саме роботу він хоче. Сьогодні він вже отримав декілька пропозицій від роботодавців і навіть відвідав пару співбесід. І хоча остаточного результату працевлаштування ще немає, він радіє можливості ОБИРАТИ серед пропозицій. Бо визначив свою цінність для роботодавців та компаній і сконцентрувався на кінцевій меті – в якій сфері хоче працювати. Тому перевірено – «візитівка» працює на Вас та вашу мрію!

Корміленко Інна,
психологиня ГО “Білозерський центр регіонального розвитку”

🟦 Публікація підготовлена в рамках проєкту “Відновлення надання соціальних послуг у звільнених громадах Херсонської області”, що реалізується ГО “Білозерський центр регіонального розвитку” за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Зміст публікації є виключною відповідальністю ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» і не обов’язково відображає погляди партнерів.


Дописати коментар

0 Коментарі