Підбиваємо підсумки проєкту “Відновлення надання соціальних послуг у звільнених громадах Херсонської області”


 

Наш проєкт щодо відновлення надання соціальних послуг підходить до кінця, тож настав час оцінювати результати, робити висновки, аналізувати вивчені уроки та планувати нові ініціативи. Тож нагадаємо головні компоненти нашої кількамісячної роботи.

З липня цього року ми передали технічне обладнання соціальним службам та службам у справах дітей, забезпечили соціальних робітників планшетами та електровелосипедами, провели навчання з цифрової грамотності для соціальних робітників та дводенний практичний семінар з соціальних послуг та переадресації для керівників соціальних служб, підготували два випуски газети “Придніпровська зірка” та зробили багато іншого для налагодження соціальної роботи в Білозерській, Чорнобаївській, Станіславській, Музиківській та Дар’ївській громадах.

 

“Для мене, певно, одним з найважливішим компонентом даного проєкту є забезпечення соціальних робітниць електровелосипедами та ноутбуками. Від цих жінок йде неймовірна енергія - стільки викликів випало на їхнє життя через війну, але вони не втратили своєї доброти, сили, професійності та любові до людей. На тренінгу з цифрової грамотності вони з ентузіазмом почали вивчати функціонал своїх нових планшетів та знаходили варіанти допомоги своїм підопічним через новий гаджет” - розповідає Катерина Оксенюк, заступниця голови правління ГО “Білозерський центр регіонального розвитку”.
Також в рамках проєкту для підсилення діяльності служб у справах дітей та центрів з надання соціальних послуг була розроблена Дорожня карта - посібник про діяльність державних установ та організацій, до яких можна переадресувати громадян, звернутися за консультацією або допомогою у розв'язанні різних питань - пошук безвісти зниклих рідних, оформлення пільг, отримання матеріальної чи фінансової допомоги, залучення юриста чи психолога до вирішення проблеми тощо. В цей же посібник внесені номери телефонних гарячих ліній Служб у справах дітей 5 громад партнерів, які вони створили в рамках проєкту.
 
 

Важливим аспектом проєкту стала психологічна підтримка членів команди ГО “Білозерський центр регіонального розвитку”. Наші спеціалістки та волонтерки зібралися в безпечному місці, щоб разом знайти внутрішній ресурс для подальшої роботи та життя. Ми навчилися методам самодопомоги, розвантаження, освоїли різні підтримуючі практики та поділилися ідеями майбутніх проєктів одна з одною. Впевнені, що цей ретріт стане не лише допомогою для членів команди, а й апробацією цього підходу для наших цільових аудиторій - жінок, що живуть на лінії фронту, працівниць гуманітарних штабів та відділів соціального захисту, внутрішньо переміщених осіб.

Цей непростий період потужно відпрацювала психологиня організації Корміленко Інна. Психологічні послуги надавалися у двох напрямках: робітникам соціальної сфери, на чиїх плечах тримається гуманізація та стабілізація ситуацій у селах та місцевим жителям. Останні у більшості своїй це клієнти тих самих соціальних служб: представники сімей, які потребують сторонньої допомоги у мотивації до ведення здорового способу життя; сім'ї з опікунством, одинокі мами, пенсіонери, внутрішньопереміщені особи, ветерани, військовослужбовці або члени їх сімей, малозабезпечені, люди з інвалідністю, безробітні тощо. Кожен потребує фахової консультації та людської підтримки.
 
 
“Працівниці соціальної сфери зазначають, що почуваються краще, коли мають можливість бути корисними і допомагати іншим. Робота і волонтерство рятує від апатії та особистісної кризи, допомагає бути в ресурсі! Вірю, що всі наші учасниці знайдуть сили допомагати собі та іншим”, - говорить психологиня Інна Корміленко.
Про працівниць соціальної сфери наші інформаційні партнери портал Білозерка. Інфо та газета “Придніпровська зірка” підготували мотиваційні статті, в яких розповіли про їх героїчну роботу під час окупації та зараз на лінії фронту. Ці дуже не публічні жінки заслуговують на подяку, визнання та всі наші зусилля для спрощення їх роботи. Пропонуємо прочитати кілька історій наших соціальних працівниць:

🔹“Великі перемоги над собою – через випробування війною” про Ларису Питомець з Білозерської громади
🔹“З турботою про тих хто у біді” про Галину Зінчак та Вікторію Горчаковську зі Станіславської громади
🔹“Від розпачу та зневіри рятує турбота про інших” про Наталію Кошеву з с.Федорівка Дар’ївської громади
🔹“Звільнення Чорнобаївки повернуло відчуття свободи” про Лідію Колеснікову з Чорнобаївської громади
🔹“Не уявляю, щоб я робила без своїх бабусь” про Олену Блазину з Музиківської громади

Для команди ГО “Білозерський центр регіонального розвитку” цей проєкт став випробуванням та можливістю для зростання. Ми налагодили міцні, дружні зв’язки з спеціалістами в громадах, зібрали реальні потреби на наступні проєкти та зарядилися енергією від отриманих результатів!

Підготувала
Погрібна Людмила

Проєкту “Відновлення надання соціальних послуг у звільнених громадах Херсонської області”, що реалізується ГО “Білозерський центр регіонального розвитку” за підтримки проєкту Агентства США з міжнародного розвитку USAID "Зміцнення громадської довіри (UCBI)".

Дописати коментар

0 Коментарі