Юридична допомога не лише громадянам, а й ініціативним групам



Наша юристка Антоніна Тищенко вже звикла до численних звернень односельців/-чанок, що стосуються відновлення втрачених документів, оформлення пенсій та соціальних виплат, трудових та земельних суперечок, а от звернення від ініціативної групи з Благодатного викликало у неї подив та спортивний інтерес – нарешті щось новеньке!

Троє активних жінок волонтерять та вболівають за долю села, дуже хочуть якнайшвидше його відбудувати та шукають для цього всілякі способи. Вони вирішили створити громадську організацію, яка б представляла інтереси благодатнівців та залучати ресурси на відновлення села. Із запитом на юридичний супровід у процесі легалізації ініціативної групи активні жінки звернулися до нашої організації. Маючи досвід громадської діяльності з 2006 року, наша команда з радістю прийшла на допомогу.

Антоніна Вікторівна провела для активісток колективну консультацію під час виїзду в Благодатне, підготувала покрокову інструкцію та типові документи. Під час зустрічі жінки прийшли до висновку, що реєстрація юридичної особи – це найлегший та найпростіший крок у громадській діяльності, найцікавіше починається потім. Пошук партнерів та ресурсів, комунікація з органами влади, міжнародними та українськими організаціями, підготовка проєктів, формування команди та ділового іміджу організації, залучення односельців – це неповний перелік завдань, з якими стикаються громадські активісти/-ки при бажанні працювати на благо громади.

На перший погляд здається, що це неможливо, нереально та не під силу простим людям, але маємо власний досвід та досвід сотень громадських організацій від малої до великої, що підтверджує вислів «головне розпочати, зробити перший крок». Тим паче, що команда ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» завжди готова підставити дружнє плече активним громадянам, ініціативним групам у їх розвитку та спільній відбудові громад.

На завершення консультації активістки отримали домашнє завдання: зібратися разом і підбити підсумки волонтерської діяльності у 2023 році, подумати про назву та мету діяльності майбутньої громадської організації. А наша команда пообіцяла підготувати добірку корисних посилань сайтів та навчальних платформ для саморозвитку активісток та успішного старту громадської організації.

Виїзд мобільної бригади та правова консультація ініціативної групи відбулися в межах проєкту «Заклади культури в деокупованих громадах Херсонщини як осередки психологічної та правової підтримки мешканців», що реалізується ГО «Білозерський центр регіонального розвитку», за сприянням Програми розвитку ООН в Україні, за фінансової підтримки Уряду Данії, наданої в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру.

Скрін зустрічі зроблений Погрібною Л.С.

Дописати коментар

0 Коментарі