Освітяни та працівниці культури навчились надавати першу психологічну допомогу

 

 


Вісім учасниць із Білозерської та Чорнобаївської громад взяли участь у дводенному тренінгу «Перша психологічна допомога, залучення цільової аудиторії та перенаправлення», який відбувся 8-9 квітня у місті Миколаїв. Учасниці – це представниці закладів освіти та культури, які стали координаторками діяльності осередків психологічної та правової підтримки. Ці осередки ми вже створили в межах ініціативи «Заклади культури в деокупованих громадах Херсонщини як осередки психологічної та правової підтримки мешканців» за сприяння Програми розвитку ООН (UNDP) в Україні за фінансової підтримки Уряду Данії.

Першим кроком стало фізичне створення просторів, а зараз рухаємось до якісної підготовки людини, яка постійно контактуватиме з відвідувачами та залученими спеціалістами, зможе надати першу психологічну потребу при критичних станах або перенаправити до вузьконаправленої організації за допомогою.

Тож повернемось до тренінгу! Це були дуже насичені та активні два дні. Почали зі знайомства: кожна з учасниць розповідала про себе, а інші ставити додаткові питання про родину, хобі, роботу, враження, яке запам’яталося на все життя. Жінки розповіли свої життєві історії, часто дуже особисті та чуттєві! Одна відбудовує зруйноване житло, друга переживає втрату, інша все життя присвятила роботі в бібліотеці, але всіх учасниць об’єднує любов до рідного краю та віра у світле майбутнє Херсонщини.

Далі харизматична тренерка та психологиня Олена Катеринич перейшла до блоку про першу психологічну допомогу. Учасниці дізнались хто може її надавати і в яких умовах. Саме першу психологічну допомогу можуть надавати не лише профільні спеціалісти, а й підготовлені та емоційно стабільні люди. Важливо, розуміли свої межі своєї компетенції та спроможності та, якщо ситуація вимагає більш спеціалізованої допомоги, перенаправити людину до професійного психолога/-ні чи терапевта/-ки.

Учасниці багато говорили про травму, стрес та реакції організму на нього, опановували практичні навички боротьби зі стресом. Тренінг супроводжувався життєвими історіями та наочними прикладами як від тренерки, так і від учасниць. Обговорювали конкретні ситуації, вчилися на практиці виводи зі ступору дитину та дорослого.

Тренерка додала творчі вправи до роботи. Наприклад, учасниці малювали мандалу, яка може розповісти про психологічний стан людини, про її особистий простір та кордони.

«Для мене було корисно дізнатися фрази, які можна та не можна проговорювати з людиною, яка в стресі або яка зазнала втрати. На жаль, серед моїх односельців багато таких людей. Дуже часто не знаю що сказати, щоб не нашкодити, як підтримати. Я вдячна Олені за те, що ділиться досвідом, що ми разом пропрацьовуємо різні ситуації та самі тестуємо практичні вправи, які запропонуємо своїм відвідувачам. Для мене це дуже важливо!» – говорить одна з учасниць тренінгу.

На другий день говорили про цільову аудиторію та про якісне перенаправлення. Учасниці тренінгу отримали контакти організацій та установ, до яких можна перенаправляти відвідувачів. Проговорили канали залучення цільової аудиторії – сарафанне радіо, особисте спілкування, рекомендації інших учасників/-ць, листівки, вайбер групи, оголошення в магазинах та гуманітарних штабах.

«Мені було дуже приємно спостерігати за учасницями заходу! Непідробний інтерес, щирість, відкритість, готовність ділитися власним досвідом, переживаннями створювали неймовірну затишну атмосферу. Люди з різними характерами, темпераментами та досвідами працювали як одна команда, підтримували одна одну. Я впевнена, що отримані знання вони застосовуватимуть не тільки у своїй роботі, а й у власних родинах та зі своїми знайомими», – ділиться враженнями Катерина Оксенюк, керівниця проєкту.

«Під час війни надважливо вміти боротися зі стресом, тим паче людям та дітям, які пробули в окупації. Дуже рада, що мені пощастило відвідати тренінг з першої психологічної допомоги. Тренінг дуже конкретний та інформативний. Нам пропонували працювати не з уявними ситуаціями, а з власними стресовими ситуаціями. Крім цього, ми поглибили знання про стрес і психотравму, дізналися як робити перші кроки для покращення емоційного стану. Навчилися справлятися з власними емоціями та застосовувати ефективні методи у роботі з людьми, які цього потребують», – розповіла одна з учасниць.

Наша робота з осередками психологічної та правової підтримки в Білозерській та Чорнобаївській громадах продовжується. Чекайте психологині та юристку ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» у своєму населеному пункті, дбайте про своє ментальне здоров’я та скористайтесь пропонованою допомогою.

 

Ініціативу «Заклади культури в деокупованих громадах Херсонщини як осередки психологічної та правової підтримки мешканців» впроваджує ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» за сприяння Програми розвитку ООН (UNDP) в Україні за фінансової підтримки Уряду Данії.

Дописати коментар

0 Коментарі