Чому важлива психосоціальна підтримка в деокупованих громадах?


 

Внаслідок повномасштабного вторгнення багато жителів Херсонщини втратили близьких, власні домівки, старі зв’язки… Хтось змінив місце проживання, інші весь час живуть в режимі «сирен» та повітряних атак, є і ті, хто залишився на рідній землі під обстрілами. Місцеві жителі зазнали всього жаху окупації: фізичне та сексуальне насильство, приниження та залякування, порушення прав та свобод. Всі ці випробування залишають глибокий слід на душі та ментальному здоров’ї.


“Природно, що під дією небезпек з’являється відчуття тривожності і постійної напруги. Кожен із нас в певний період часу можу відчувати самотність, невизначеність, розгубленість і дезорієнтацію в своєму житті. Ми стаємо вразливими. Можуть виникнути проблеми із психічним здоров’ям. Ран душі не видно оком, проте майже кожен може з точністю сказати, що знає, як «болить душа». Психосоціальна підтримка дає почуття безпеки, робить нас сильнішими, надає впевненості, розвиває нас, зцілює”, - ділиться власними спостереженнями Інна Корміленко, психологиня ГО “Білозерський центр регіонального розвитку”.

Досвід та методи роботи команди ГО “Білозерський центр регіонального розвитку” отримали відгук не лише від місцевих жителів п’яти партнерських громад - Білозерській, Станіславській, Музиківській, Чорнобаївській та Дар’ївській, а й від міжнародних донорів, які стали надійними партнерами. Тож, з квітня цього року в нас починається новий проєкт, який отримав підтримку від HIAS Ukraine в рамках Фонду реагування на надзвичайні ситуації для жінок та дівчат. 


Що плануємо реалізувати за 9 місяців реалізації проєкту?


🟩Безкоштовні юридичні та психологічні послуги, які можна буде отримати очно при виїзді спеціалістів до вашого населеного пункту, в офісі організації в Білозерці або за телефонами гарячої лінії:

Психологічна допомога – (066) 999-01-42

Юридична допомога – (050) 999-01-42


🟩Широка інформаційна кампанія щодо психосоціальної підтримки жінок та дівчат, недопущення випадків гендерно зумовленого насильства та жіночого лідерства. Для максимального охоплення цільової аудиторії заплановано випустити тематичний спецвипуск газети “Придніпровська зірка” та підготувати серію матеріалів для інформаційного порталу “Білозерка.Інфо”.


🟩Групові зустрічі та тренінги для жінок та дівчат, де учасниці будуть  вчитись протидіяти стресу, вибудовувати власні кордони, шукати емоційний баланс та зберігати психологічне здоров’я. Паралельно поговоримо про гендерно зумовлене насильство, навчимось його розпізнавати та не допускати подібного ставлення до себе при побудові стосунків. Ці тренінги проведемо в різних населених пунктах, а також в онлайн форматі. 


🟩Надання наборів гідності постраждалим від ГЗН, учасницям групових заходів та отримувачем індивідуальних консультацій. Вже зараз спеціалісти нашої організації продумають оптимальний склад цього набору, щоб всі речі були корисними та необхідними. Свою думку щодо складу набору ви можете залишити у спеціальній формі:  https://ee.kobotoolbox.org/x/0pwewf4H


“Команда ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» постійно робить акцент на психосоціальну підтримку людей. Вона актуальна для всіх людей без винятку - чоловіків, жінок, хлопців, дівчат, працюючих та безробітних, підприємців та пенсіонерів. Всі і кожен наразі є постраждалим від військових дій і потребують підтримки для адаптації до ненормальних умов та повернення до нормального життя! Психічне та ментальне здоров’я – це стан добробуту, при якому кожна людина може реалізувати свій власний потенціал та впоратися із життєвими стресами. Ми розуміємо, що людський капітал – найбільший скарб громад та нашої держави, тож намагаємося зробити все від нас залежне, щоб люди мали сили жити та знаходили опори”, - розповідає Катерина Оксенюк, менеджерка проєкту.  


Реалізація проєкту “Психосоціальна підтримка жінок та дівчат з деокупованих громад Херсонщини” стала можливою завдяки партнерству ГО “Білозерський центр регіонального розвитку” з HIAS Ukraine в рамках Фонду реагування на надзвичайні ситуації для жінок та дівчат.


Дописати коментар

0 Коментарі