Що таке громадська організація і навіщо вона потрібна? Юридична консультація.



Розбудова неурядового сектору є важливою складовою для реагування українського суспільства на війну та для майбутньої відбудови держави. Громадянське суспільство являє собою сукупність громадських об’єднань та організацій, які створюються задля задоволення прав та інтересів громадян.

Що таке громадське об’єднання?


Мета громадської організації має відповідати вимогам законодавства і полягає у здійсненні та захисті прав і свобод учасників організації, а також задоволенні суспільних інтересів членів певної територіальної громади. Для здійснення цілей своєї діяльності учасники громадської організації можуть проводити тренінги, зустрічі, навчальновиховні, культурні та інші заходи, поширювати інформацію про свою діяльність тощо


На яких принципах утворюються і діють громадські об’єднання?




Які бувають громадські об’єднання?

У чому різниця між громадськими об’єднаннями зі статусом юридичної особи та без такого статусу?

Громадське об’єднання, яке має намір здійснювати діяльність без статусу юридичної особи, підлягає державній реєстрації в порядку, визначеному Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань", протягом 60 днів з дня проведення установчих зборів. У разі неподання (не надсилання) документів для реєстрації громадського об’єднання протягом 60 днів з дня утворення таке громадське об’єднання не вважається утвореним.

Які є додаткові можливості у громадських об’єднань зі статусом юридичної особи?


Якщо перелічені можливості не є важливим, можна зареєструвати громадське об’єднання і без статусу юридичної особи. Така реєстрація має низку переваг, як, наприклад, спрощена процедура, не обов’язкова наявність Статуту, відсутність обов’язку подавати податкову, фінансову, статистичну та будь-яку іншу звітність.

І все ж, ми б рекомендували створювати громадські організації зі статусом юридичної особи. Це дасть можливість приймати участь у грантових конкурсах від національних та міжнародних донорських організацій, які наразі пропонують достатньо багато програм підтримки для місцевих неурядових організацій.

Якщо не вистачає мотивації для прийняття рішення, то зібрали в окремому матеріалі для вас мотиваційні поради від досвідчених громадських активістів: 👉 https://www.bcrr.org.ua/2024/04/blog-post_29.html

☎️За додатковою інформацією звертайтеся до громадської організації «Білозерський центр регіонального розвитку». Контактна особа – Катерина Оксенюк, тел. 0950874860, електронна пошта bilozerka.center@gmail.com

🟩Регіональні ресурсні центри для підтримки місцевих неурядових організацій, громадських ініціатив та волонтерських спільнот створені та працюють як інституційні осередки розбудови неурядового сектору та підтримки соціальної згуртованості на місцевому та регіональному рівні, в рамках партнерської ініціативи «Підтримка неурядового сектору Півдня України задля відновлення громад та регіону», яка впроваджується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України».


Дописати коментар

0 Коментарі