В які ігри ви граєте з дітьми в укриттях? Поради психологині


Повномасштабне вторгнення кардинально змінила життя родин з дітьми на Херсонщині. Частина виїхала рятуючись від обстрілів, хтось залишився в силу власних причин та обставин. Та не дивлячись на те, де саме в Україні перебуває родина частину свого часу вони проводять в укриттях, сховищах та власних підвалах.

Але цей час теж можна використати з користю – витратити його на якісне спілкування з дітьми та гру. Інна Корміленко, психологиня ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» запропонувала кілька ігор, в які можна грати й дорослим і дітям, коли перебуваєте у сховищі.

👩‍🎓«Придумай професію»

Подивіться на предмети навколо вас і спробуйте згенерувати (придумати), які можуть бути професії з ними пов’язані. Часто люди у селах сидять у підвалах, де є закрутки і от банка з огірками може бути натхненням для таких професій, як склодув (майстер з виготовлення різноманітних предметів побуту та декору шляхом видування їх зі скла), овочівник (фахівець сільського господарства, метою роботи якого є посадка і вирощування якісних овочевих культур), агроном (володіє всебічною інформацією та відповідає за рослини), укладальник-пакувальник, апаратник стерилізації, кухар тощо. Це можуть бути прямі професії (засолювач овочів), або ж, які віддалено стосуються цього предмету (водій, які доставляє ці овочі; продавець, який продає насіння овочів; комбайнер, який збирає томати) проте варто вміти прослідковувати зв’язок з самим предметом.

🗂️«Категорії»

На початку гри виберіть певну категорію. Наприклад, це може бути колір, тварини, їжа тощо. Спробуйте назвати як мінімум 10 об’єктів з цієї категорії за короткий час. Можна також використовувати алфавіт і спробувати назвати об’єкти з обраної категорії на кожну букву алфавіту, починаючи з А, Б, В і т.д.

🟣«Фігура»

Виберіть форму (трикутник, коло, квадрат тощо) і спробуйте знайти всі об’єкти цієї форми навколо вас. В тому ж сільському підвалі можна побачити круглу картоплю, кришку від закрутки, світильник, ліхтарик тощо.

Всі ці ігри допомагають відвернути увагу від стресових факторів і відновити свій психоемоційний стан. Також не забувайте і про інші варіанти спільного дозвілля – хоровий спів, настільні ігри, малювання, пантоміми, асоціації, виготовлення ляльок мотанок тощо.

🔹Ініціативу «Заклади культури в деокупованих громадах Херсонщини як осередки психологічної та правової підтримки мешканців» впроваджує ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» за сприянням Програми розвитку ООН (UNDP) в Україні за фінансової підтримки Уряду Данії.


Фото з архіву ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» та Сanva

Дописати коментар

0 Коментарі