Почати все спочатку. Мати поновила свої батьківські права



Не пізно починати все спочатку і навіть з дуже складної життєвої ситуації можна знайти вихід. Такий урок винесла жителька Станіслава, що на Херсонщині, після того як відновила стосунки з своєю мамою та дітьми. Соціальні служби та судді також повірили жінці і поновили її батьківські права.

Валентина Мироненко* вперше звернулася доБілозерського Центру правової інформації і консультацій у жовтні минулого року. За рішенням суду ще в листопаді 2013 року її позбавили батьківських прав відносно двох доньок – Марійки та Оленки. Старшій дівчинці 14 років, а меншій – 8. Причиною для позбавлення прав стало ухилення від виконання батьківських обов'язків. У зв'язку з виїздом до Російської Федерації на заробітки, Валентина досить довго не спілкувалася з дітьми, не займалася доглядом за ними та вихованням. Опікуном дітей останнім часом була мати заявниці – їх бабуся.

Зараз Валентина повернулась в Україну і хоче налагодити контакт з доньками та матір’ю, хоче повернути батьківські права. Тож у фахівців Центру жінка запитувала, які документи їй потрібно зібрати, щоб подати позов до суду про поновлення батьківських прав.

Юрист Центру Людмила Загоровська проконсультувала жінку. Потрібно зібрати документи, які б підтвердили факт: що зараз відпали підстави, які спричинили позбавлення батьківських прав, та існують нові підстави для їх поновлення.

Вже у грудні на виїзний прийом до юриста в селі Станіслав Валентина знову прийшла вже з повним пакетом документів. Вона підготувала акт обстеження умов проживання матері та дітей, довідку з місця проживання, характеристику на себе, висновок органу опіки та піклування про доцільність поновлення батьківських прав. Цього разу Валентина просила юриста допомогти скласти позов до суду.

Частиною 1 статті 169 Сімейного Кодексу України визначено, що мати чи батько, позбавлені батьківських прав, мають право на звернення до суду про поновлення батьківських прав. У позові, складеному за допомогою юриста Білозерського Центру правової інформації та консультацій, заявниця вказала, що повернулася на постійне місце проживання в Україну і зараз проживає разом із дітьми. Зазначила, що кардинально змінила свою поведінку, і просила суд поновити їй батьківські права відносно двох доньок.

Наприкінці грудня минулого року позов із поновлення батьківських прав районним судом задоволено повністю. Тепер Валентина може з повним правом опікуватися своїми дітьми та займатися їх вихованням. Адже ніколи не пізно починати виправляти помилки.

*Ім’я та прізвище героїні змінено з етичних міркувань
P.S.Центри правової інформації та консультацій створені та працюють за підтримки програмної ініціативи «Права людини та правосуддя»Міжнародного Фонду “Відродження” в межах “Правової допомоги малозабезпеченим і вразливим групам громадян”. Детальніше про діяльність мережі Центрів, засади та принципи роботи читайте на сайті «Правовий простір»

Дописати коментар

0 Коментарі