Роботодавець виплатить зарплату за весь період затримки



Один з найкращих способів навчити нечесного роботодавця поважати закон та права своїх працівників – це покарати його гривнею. Мешканці села Широка Балка Оксані Коваленко* комунальне підприємство сплатить заборгованість по заробітній платі за весь період затримки до дня фактичного розрахунку.

Оксана Миколаївна багато років працювала бухгалтером в одному з комунальних підприємств Білозерки. Декілька років тому на роботі стали затримувати зарплатню. Оксані стало важко утримувати сім’ю, грошей не вистачало. Адже вона розлучена і сама виховує двох дітей. Ніяких пояснень, чому затримують зарплатню, керівництво не давало. Так довго тривати не могло, і в 2011 році жінка звільнилася. Але її роботодавець з нею повністю не розрахувався.

Декілька років Оксана Миколаївна чекала, поки їй повернуть борг по заробітній платі. Та замість зароблених грошей, вона отримувала обіцянки та прохання почекати ще. Нарешті терпець урвався, і жінка подала позов в районний суд. У позовній заяві вона вимагала: повернути заборгованість по заробітній платі та стягнути середній заробіток за весь час затримки до дня фактичного розрахунку.

Згодом, у листопаді 2014 р., Оксана Миколаївна прийшла на виїзний прийом Білозерського Центру правової інформації та консультацій, що відбувався у селі Станіслав. Вона розповіла юристці Центру Людмилі Загоровській про справу у суді. І про те, що колишнє керівництво вже повернуло їй фактичний борг по зарплаті. Однак розгляд справи по другій частині позову ще триває. Оксана Миколаївна запитувала у юристки, чи є встановлений порядок обрахунку середнього заробітку, бо суддя вимагає обґрунтувати суму вимоги.

Юрист Центру надала необхідні посилання на документи. А саме – Порядок обчислення заробітної плати, затверджений постановою Кабінету Міністрів України № 100, та рішення Конституційного суду з цього питання. Також під час консультації визначили період, за який необхідно обчислювати заробітну плату, перелік виплат, які включаються у розрахунок середньої заробітної плати.

Далі, Оксані, як бухгалтеру, було не складно обрахувати самостійно середню заробітну плату та середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку. Виявилось, що це немаленька сума – близько 30 тисяч гривень. Жінка надала суду необхідну інформацію. І в грудні минулого року усі вимоги Оксани Миколаївни були задоволені.

Довідка
Конституційний Суд України в рішенні від 22.02.2012 року № 4-рп/2012 встановив: «За ст. 47 Кодексу законів про працю України роботодавець зобов'язаний виплатити працівникові при звільненні всі суми, що належать йому від підприємства, установи, організації, у строки, зазначені в статті 116 кодексу, а саме в день звільнення або не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Непроведення з вини власника або уповноваженого ним органу розрахунку з працівником у зазначені строки є підставою для відповідальності, передбаченої статтею 117 Кодексу, тобто виплати працівникові його середнього заробітку за весь час затримки по день фактичного розрахунку.
Аналіз наведених положень свідчить про те, що невиплата звільненому працівникові всіх сум, що належать йому від власника або уповноваженого ним органу, є триваючим правопорушенням, а отже, працівник може визначити обсяг своїх вимог лише на момент припинення такого правопорушення, яким є день фактичного розрахунку.
Таким чином, для встановлення початку перебігу строку звернення працівника до суду з вимогою про стягнення середнього заробітку за весь час затримки розрахунку при звільненні визначальними є такі юридично значимі обставини, як невиплата належних працівникові суми при звільненні та факт проведення з ним остаточного розрахунку.
З огляду на наведене Конституційний Суд України дійшов висновку, що для звернення працівника до суду з заявою про вирішення трудового спору щодо стягнення середнього заробітку за весь час затримки по день фактичного розрахунку встановлено тримісячний строк, перебіг якого розпочинається з дня, коли працівник дізнався або повинен був дізнатися про те, що власник або уповноважений ним орган, з вини якого сталася затримка виплати всіх належних при звільненні сум, фактично розрахувався з ним».

*Ім’я та прізвище героїні змінено з етичних міркувань
P.S.Центри правової інформації та консультацій створені та працюють за підтримки програмної ініціативи «Права людини та правосуддя»Міжнародного Фонду “Відродження” в межах “Правової допомоги малозабезпеченим і вразливим групам громадян”. Детальніше про діяльність мережі Центрів, засади та принципи роботи читайте на сайті «Правовий простір»

Дописати коментар

0 Коментарі