Безоплатне харчування дітей у дошкільному закладі



До Білозерського центру правової інформації і консультацій звернулася мешканка селища Білозерка Людмила Карпенко з проханням роз'яснити: чи має право її сестра, яка є одинокою матір'ю, на безоплатне харчування дитини в комунальному дошкільному закладі.

У зв'язку зі збільшенням у 2015 році батьківської плати в дошкільних закладах, особливо після підвищення цін на продукти харчування, подібні звернення почастішали.

Юрист Білозерського Центру правової інформації та консультацій Людмила Загоровська консультує

Відповідно до частини 5 статті 35 Закону України «Про дошкільну освіту» (зі змінами, внесеними 28.12.2014 року) : «Батьки або особи, які їх замінюють, вносять плату за харчування дітей у державному та комунальному дошкільному навчальному закладі у розмірі, що становить не менше 60 відсотків (у міській місцевості) та не менше 40 відсотків (у сільській місцевості) від вартості харчування на день.

Від плати за харчування дитини звільняються батьки або особи, які їх замінюють, у сім’ях, у яких сукупний дохід на кожного члена сім’ї за попередній квартал не перевищував рівня забезпечення прожиткового мінімуму (гарантованого мінімуму), який щороку встановлюється законом про Державний бюджет України для визначення права на звільнення від плати за харчування дитини у державних і комунальних дошкільних навчальних закладах».

Статтею 9 Закону України «Про державний бюджет України на 2015 рік» встановлено, що у 2015 році рівень забезпечення прожиткового мінімуму (гарантований мінімум) для призначення допомоги відповідно до Закону України "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям" у відсотковому співвідношенні до прожиткового мінімуму для основних соціальних і демографічних груп населення становить: для працездатних осіб - 21 відсоток, для дітей - 85 відсотків, для осіб, які втратили працездатність, та інвалідів - 100 відсотків відповідного прожиткового мінімуму.

Рівень забезпечення прожиткового мінімуму (гарантований мінімум) для визначення права на звільнення від плати за харчування дитини у державних і комунальних дитячих дошкільних закладах відповідно до Закону України "Про дошкільну освіту" у 2015 році збільшується відповідно до зростання прожиткового мінімуму.

Статтею 7 Закону України «Про державний бюджет України на 2015 рік» установлено у 2015 році прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць у розмірі з 1 січня 2015 року - 1176 гривень, з 1 грудня - 1330 гривень, а для основних соціальних і демографічних груп населення:

дітей віком до 6 років: з 1 січня 2015 року - 1032 гривень, з 1 грудня - 1167 гривень;

дітей віком від 6 до 18 років: з 1 січня 2015 року - 1286 гривень, з 1 грудня - 1455 гривень;

працездатних осіб: з 1 січня 2015 року - 1218 гривень, з 1 грудня - 1378 гривень;

осіб, які втратили працездатність: з 1 січня 2015 року - 949 гривень, з 1 грудня - 1074 гривні.

Відповідно до п. 2.5 Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах, затвердженого Наказом Міністерства освіти і науки від 21.11.2002 року № 667: Звільнення батьків від плати або зменшення розміру плати за харчування дітей у дошкільних навчальних закладах проводиться щорічно і може переглядатися протягом року, але не більше одного разу, та запроваджується в місячний термін після подання відповідних документів (довідок про сукупний дохід кожного члена сім'ї за попередній квартал, виданих за місцем отримання доходів, і довідки про склад сім'ї, виданої житлово-комунальними організаціями, сільськими (селищними) радами).

Для вирішення питання щодо звільнення від плати за харчування дітей, необхідно надати до дошкільного закладу зазначені вище довідки.
P.S.Центри правової інформації та консультацій створені та працюють за підтримки програмної ініціативи «Права людини та правосуддя»Міжнародного Фонду “Відродження” в межах “Правової допомоги малозабезпеченим і вразливим групам громадян”. Детальніше про діяльність мережі Центрів, засади та принципи роботи читайте на сайті «Правовий простір»

Дописати коментар

0 Коментарі