Як встановити батьківство, якщо мати і батько дитини не перебувають у шлюбі

У лютому 2015 року до Білозерського центру правової інформації і консультацій звернулася мешканка села Киселівка Марина Яковенко. Вона не знала, як скласти позов про стягнення аліментів на утримання дитини. Вислухавши Марину та вивчивши документи, юрист центру Людмила Загоровська зрозуміла, що справа не така проста, як здалося спочатку.

Марина Яковенко розповіла свою історію. У квітні 2001 року вона вийшла заміж за Олександра Яковенка, а вже у листопаді у них народився син Максим. Згодом у подружжя виникали суперечки, і за чотири роки вони розірвали шлюб. З квітня 2006 року Олександр сплачує аліменти на утримання сина Максима.

Але через декілька місяців після розлучення, Марина та Олександр знову стали проживати однією сім'єю, хоча шлюб знову не реєстрували. У листопаді 2008 року у них народилася друга дитина - син Руслан. А за декілька років чоловік з дружиною знову стали конфліктувати, і в червні 2014 року вони роз'їхалися. Діти проживають із матір'ю – Мариною. Крім сплати аліментів на першу дитину, Олександр дітей не підтримує, матеріально не забезпечує, зовсім не цікавиться їх розвитком, вихованням та здоров'ям.

З розповіді юрист Центру зрозуміла, що друга дитина народилася не у зареєстрованому шлюбі. Але чи дійсно батьком дитини записаний Олександр Яковенко, чи встановлював він батьківство на сина Руслана? Чи, можливо, Марина зареєструвала народження дитини як одинока мати?

Ці запитання виникли також і через те, що у свідоцтві про народження Руслана прізвище, ім'я, по-батькові особи, записаної батьком, співпадали з даними Олександра Яковенка, але у графі «громадянство батька» був прочерк.

За Правилами реєстрації народження, що діяли до 2009 року, прочерк у графі про громадянство батька у свідоцтві проставлявся, коли реєстрація народження проводилася за статтею 135 Сімейного Кодексу України. Тобто, коли відомості про батька дитини вказувалися зі слів матері.

Марина Яковенко розповіла, що народження сина Руслана реєструвала дійсно вона у сільській раді. Але жінка вважала, раз вони проживають з Олександром і батьком дитини записаний саме він, то чоловік є батьком дитини і за законом. Крім того, Марина зараз не пам'ятає, чи надавали їй довідку як одинокій матері при реєстрації народження дитини.

Жінка ніколи не оформляла допомогу на дитину одинокій матері. Бо в сільській раді їй пояснили – вона не має на це права, оскільки проживає разом із батьком дитини.

У першу чергу юрист центру Людмила Загоровська порекомендувала Марині Яковенко отримати у відділі державної реєстрації актів цивільного стану Білозерського районного управління юстиції витяг з Держреєстру щодо народження сина Руслана.

У той же день Марина отримала витяг та переконалася, що народження дитини зареєстроване за статтею 135 Сімейного кодексу України, тобто юридично вона є одинокою матір'ю. За таких обставин жінка не може пред'явити позов до Олександра Яковенка про стягнення аліментів, оскільки юридично він не вважався батьком дитини.

Юрист Центру правової інформації та консультацій Людмила Загоровська радить

У Марини Яковенко є право оформити допомогу одинокій матері на другу дитину – сина Руслана, враховуючи те, що в даний час вона не перебуває ні з ким у шлюбі. А також не проживає і не веде спільне господарство з батьком дитини,своїм колишнім чоловіком.

Перелік документів, які потрібно надати до управління соціального захисту населення для призначення такої допомоги, визначається Порядком, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 року № 1751.

Щодо можливості визначити походження дитини від батька, юрист пояснює, що відповідно до статті 125,126 Сімейного кодексу України: якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від батька визначається:

1) за заявою матері та батька дитини (така заява може бути подана як до, так і після народження дитини до органу державної реєстрації актів цивільного стану);

2) за рішенням суду (позов про визнання батьківства може бути пред'явлений матір'ю, опікуном, піклувальником дитини, особою, яка утримує та виховує дитину, а також самою дитиною, яка досягла повноліття).

Наразі Марина Яковенко скористалася своїм правом на державну допомогу та оформила допомогу на дитину одинокій матері в розмірі 30 відсотків прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку.

P.S.Центри правової інформації та консультаційстворені та працюють за підтримки програмної ініціативи «Права людини та правосуддя»Міжнародного Фонду “Відродження” в межах “Правової допомоги малозабезпеченим і вразливим групам громадян”. Детальніше продіяльність мережі Центрів, засади та принципи роботичитайте на сайті«Правовий простір»

Дописати коментар

0 Коментарі