Про вибори, гроші й активність


25 жовтня громади обрали сільських голів та депутатів сільських рад. За офіційними даними ЦВК, явка на виборах по Херсонській області склала всього 37,41%. Менше виборців прийшло лише в Донецькій та Луганській областях. Найвища виборча активність у західних областях - понад 50%. Середня цифра по Україні - 46,61%. І це не просто статистика. Цифри говорять про рівень громадянської свідомості, відповідальності українців, а також довіри до кандидатів. 
Підтримавши того чи іншого кандидата, ми не просто висловили свою громадянську позицію, а й поклали на голову громади і депутатів певні обов’язки. Які саме, нагадала керівник проекту “Сільським громадам - прозорі місцеві бюджети” Елла Петренко:
" 25 жовтня громадяни визначилися і обрали сільських голів і депутатів сільських рад - тих, хто буде представляти їх інтереси в управлінні спільним майном та ресурсами громади. Слід пам’ятати, що згідно зі статтею 13 Конституції України земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси є об'єктами права власності українського народу. Від його імені права власника здійснюють органи державної влади та місцевого самоврядування.
Таким чином, громадяни дають депутатам повноваження представляти їх інтереси та розпоряджатися ресурсами і коштами громади. Вони можуть перевірити, як працює депутат. Для цього слід подавати запити, звернення та доручення, вільно відвідувати засідання комісій та сесії сільської ради, контролювати видатки місцевого бюджету, вимагати звітності про роботу депутата. Звісно, набагато простіше не включатися в цей процес, посилаючись на зайнятість, некомпетентність, і таким чином повністю довірити депутатам управління спільними ресурсами та коштами. Але як часто ми віддаємо іншим людям гроші і не цікавимося, як вони витрачаються? Ми ж запитуємо, куди йдуть кошти батьківських комітетів у школах і садочках. Так само маємо цікавитися, як витрачаються гроші з бюджету сільської ради, адже це сплачені нами податки. Для цього зараз законодавством передбачено достатньо інструментів і головне, щоб у громадян було бажання ними скористатися".

Аби не нарікати на невиправдані надії, марно витрачені бюджетні кошти та корупцію, не залишайтесь осторонь життя власної громади. Контроль влади з боку виборців може багато чого змінити у нашому житті!

Публікація підготовлена в рамках проекту «Сільським громадам - прозорі місцеві бюджети», що реалізується Білозерським районним осередком ХОМГО «Молодіжний центр регіонального розвитку» в партнерстві з газетою «Придніпровська зірка» в рамках ініціативи «Громадянське суспільство та ЗМІ - за прозорі місцеві бюджети!» Дана ініціатива виконується Одеською обласною організацією «Комітету виборців України», Фундацією «Відкрите суспільство» та громадським партнерством «За прозорі місцеві бюджети!» за фінансової підтримки Європейського Союзу та Посольства Фінляндії в Україні.

Наталія Сікорська, газета "Придніпровська зірка"

Дописати коментар

0 Коментарі