Громадські активісти з Білозерщини навчились як впливати на бюджетний процес

6- 8 листопада в м. Херсоні пройшов навчальний тренінг – семінар "Бюджетні аспекти: доступ до інформації та участь громадян" для 15 громадських активістів з Білозерського району, а саме: з Петрівського, Радянського, Музиківки, Кізомиса, Велетенського, Софіївки та Широкої Балки.
На фото: учасники тренінгу, організатори та тренери

Метою тренінгу було надати якомога більше знань учасникам про участь громадян в бюджетному процесі, законні методи отримання інформації, як наповнюється місцевий бюджет та хто і як може впливати на розпорядження бюджетних коштів.  Серед учасників були не тільки громадські активісти, а й новообрані сільські депутати, для яких дана тема була вкрай важливою.
На фото: група активістів з Кізомису та Велетенського працює над практичним завданням

Очікування учасників були майже однаковими. Громадських активістів цікавила інформація про бюджет сільської ради, куди надходять їхні податки, на що витрачаються кошти, яким чином громада може впливати на формування та розпорядження бюджету.
На фото: учасниці з Музиківки готуються до проходження вхідного тесту

Навчання проводили фахові тренери Іван Лопушинський, Юрій Гаврилюк, Анжела Литвиненко та Лариса Оленковська. Вони доступно та зрозуміло розповідали про чинне законодавство, структуру місцевих бюджетів, залучення громадськості до бюджетного процесу, види видатків, оцінку доходів, міжбюджетні трансферти. Велика увага приділялась питанням формуванню, затвердженню та виконанню місцевих бюджетів,  а також питання звітування та контролю місцевих бюджетів.
На фото: тренери пояснюють матеріал учасникам та учасницям з Петрівського

Тренінг був насиченим та цікавим. Учасники отримали не тільки теоретичні знання, а й працювали практично, в командах.  
На фото: тренер Іван Лопушинський зображує схему розподілу повноважень від центральної влади до місцевої влади, громадянського суспільства та соціально-відповідального бізнесу

«Даний тренінг дав мені великий багаж знань, - говорить Альона Зелінська, сільський депутат Кізомиської сільської ради. – Я дізналась більше про структуру органів місцевого самоврядування, класифікацію законів, розширену інформацію про децентралізацію влади, що повністю змінило моє відношення до цього процесу з негативного на позитивний. Наразі сформувалося бачення бюджетного процесу,  в якому є місце для участі для кожного громадянина. Зараз я маю план дій по реорганізації та удосконаленню бюджетного процесу та підвищення ефективності роботи сільської ради».
Отримавши нові знання, підготовлені активісти допомагатимуть експертам проекту під час громадського моніторингу відкритості та прозорості формування та використання бюджетних коштів в своїх громадах - селах Петрівське, Радянське, Музиківка, Кізомис та Широка Балка.
На фото зліва направо: учасниця з Петрівського Оксана Ханиженкова 
та голова Білозерського МЦРР Елла Петренко 

Тренінг "Бюджетні аспекти: доступ до інформації та участь громадян" відбувся завдяки проекту «Бюджет сільської ради - відкритий для громади", який реалізує Білозерський МЦРР в рамках проекту “Українська регіональна платформа громадських ініціатив”, що адмініструється ГО Центр “Жіночі перспективи” спільно з БО “Фонд громади міста Херсона “Захист” за фінансової підтримки Європейського Союзу.


Катерина Павловська 


Дописати коментар

0 Коментарі