Стартував проект «Інтеграція первинної і вторинної безоплатної правової допомоги в сільських громадах Білозерського району Херсонської області»

З лютого 2016р. стартував проект «Інтеграція первинної і вторинної безоплатної правової допомоги в сільських громадах Білозерського району Херсонської області», який Білозерський «Молодіжний центр регіонального розвитку» реалізовуватиме в партнерстві з Херсонським місцевим центром з надання вторинної правової допомоги та Музиківською, Східненською та Широкобалківською сільськими радами.
Даний проект є дуже актуальним для мешканців сільських громад Білозерського району Херсонської області.
По-перше, попит на безоплатну правову допомогу серед сільського населення не зменшується. Так, на базі БРО ХОМГО «Молодіжний центр регіонального розвитку» з 2010 року працює Центр правової інформації та консультацій (далі – ЦПІК), завдяки роботі якого первинна та вторинна правова допомога стала більш доступною сільським жителям району. За цей період більше 3000 сільських мешканців вже захистили свої законні права, скориставшись безоплатною допомогою юриста.
По-друге, реагуючи на даний попит та у відповідності до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» органи місцевого самоврядування (сільські ради) активно співпрацюють з ЦПІК у даній сфері. Першим вагомим результатом такої співпраці стало прийняття Станіславською сільською радою Програми надання первинної правової допомоги на 2015 рік, де передбачене залучення юридичних осіб приватного права, які надаватимуть людям безоплатну правову допомогу на договірній основі.
По-третє, з відкриттям місцевих центрів з надання БВПД правова допомога стала більш доступною для вразливої категорії громадян. Проте незважаючи на широку інформаційну кампанію цих центрів, про їх існування та доступність їх послуг в сільських громадах знає невеликий відсоток людей.
Таким чином, незважаючи на певну роботу суб'єктів надання первинної та вторинної правової допомоги (сільські ради, громадські організації, місцевий центр з надання БВПД тощо) в громадах Білозерського району, мешканці сільських громад все ще не забезпечені в повній мірі первинною та вторинною правовою допомогою. Цю ситуацію можна вирішити шляхом об'єднання зусиль цих суб'єктів. Тому одне з основних завдань даного проекту – це налагодити ефективну співпрацю між суб'єктами надання перинної та вторинної правової допомоги (сільські ради, місцевий центр та громадська організація) в громадах, які входять до складу Широкобалківської, Музиківської та Східненської сільських рад Білозерського району.
Сільські ради готові працювати над вирішенням питання розбудови системи надання БППД в своїх громадах. З Херсонським місцевим центром з надання БВПД в рамках проекту ми плануємо проведення спільних локальних круглих столів в громадах для вироблення механізмів співпраці (переадресація клієнтів, можливості співфінансування, спільні заходи тощо), спільні виїзди юриста ЦПІК з фахівцями місцевого центру з надання БВПД. 23 лютого вже відбулася координаційна нарада партнерів проекту, під час якої узгоджено графік виїздів та план заходів.

Також ми плануємо ініціювати створення робочих груп за участі депутатів місцевих рад та представників громади, які разом з працівниками ЦПІК працюватимуть над розробкою пакету необхідних документів для впровадження системи БППД у 2016р. – проекти програми, рішень, процедурних документів тощо. Для учасників цього процесу будуть проведені навчальні семінари-огляди чинного законодавства у сфері надання безоплатної первинної правової допомоги та на інші актуальні в громаді теми.
В ході проекту в громадах буде проведено інформаційну кампанію щодо можливостей доступу до первинної та вторинної правової допомоги - буде виготовлено інформаційні буклети з контактною інформацією та переліком послуг суб'єктів, створено відеоролики про діяльність субєктів та успішні історії отримувачів правової допомоги для поширення інформації в мережі інтернет.
В рамках даного проекту ЦПІК продовжуватиме свою роботу в наданні БППД – це стаціонарна приймальня в смт.Білозерка та щотижневі виїзди юриста в обрані громади для надання первинної правової допомоги - інформації та консультацій громадянам, забезпечення роз’яснення законодавства, надання допомоги у складанні документів, підготовка документів для подання в місцевий центр з надання БВПД.
* * *
Проект «Інтеграція первинної і вторинної безоплатної правової допомоги в сільських громадах Білозерського району Херсонської області» виконується Білозерським МЦРР у співпраці з Херсонським місцевим центром з надання безоплатної правової вторинної допомоги в рамках Проекту “Доступна та якісна правова допомога в Україні”, який впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти за підтримки Уряду Канади та Програмної ініціативи “Права людини та правосуддя” Міжнародного фонду “Відродження”.

Дописати коментар

0 Коментарі