Малозабезпечена родина з Білозерки отримала державну допомогу



Ольга Федорова* наважилася оскаржити в суді дії районного управління соціального захисту населення і перемогла.

До Білозерського Центру правової інформації та консультацій вона звернулася за допомогою у лютому 2016 року. Її сім'ї районне управління соцзахисту в листопаді 2015 року призначило на півроку державну допомогу, як малозабезпеченим. Проте, жодної гривні родина Ольги Федорової не отримала. А згодом жінці повідомили про відмову у призначенні державної допомоги.

Ольга Федорова разом з чоловком виховують двох доньок. Сама жінка безробітня і перебуває на обліку в Центрі зайнятості. Допомоги по безробіттю не отримує, бо попередній стаж був не страховий (доглядала за інвалідом 1 групи). Чоловік на своїй роботі отримує мінімальну заробітну плату. Саме через такі обставини, жінка звернулася за отриманням допомоги малозабезпеченій сім'ї.

А в січні цього року одна із доньок потрапила в лікарню з діагнозом гострий апендицит. Батьки взяли гроші в борг у знайомих, з тим розрахунком, що вже скоро отримають кошти соціальної допомоги та зможуть віддати позичку.

У лютому Ольга Федорова декілька разів пробувала дізнатися в управлінні соціального захисту населення: коли буде виплата призначених у листопаді 2015 року коштів? Їй відповіли, що коштів не нараховано ні на який період. А в призначенні допомоги відмовлено, оскільки було порушення по Центру зайнятості. Однак, у виданих районним центром довідках зазначено, що «порушення законодавства про зайнятість та соціальне страхування на випадок безробіття щодо сприяння своєму працевлаштуванню протягом останніх трьох місяців (у період, за який видається довідка): не було».

За справу Ольги Федорової взялася юристка Центру Людмила Загоровська. Вона вивчила подані заявницею документи та допомогла скласти адміністративний позов. У позовних вимогах зазначалося: визнати протиправними дії управління соціального захисту населення, скасувати їх рішення та зобов’язати відповідача провести нарахування та виплату заявниці державної соціальної допомоги.

Складений адмінпозов Ольга Федорова подала до Білозерського районного суду. На попереднє слухання справи 21 березня року до суду прибула представниця управління та повідомила, що наразі підстав для позову немає, бо управління вже нарахувало допомогу малозабезпеченій сім'ї на період з 01 листопада 2015 року до 30 квітня 2016 року. Проблему сім`ї вирішено.

З власного досвіду Ольга Федорова переконалася, що не варто боятися відстоювати свої права. Адже саме так можна досягти результату. До Центру правової інформації та консультацій жінка зателефонувала зі словами вдячності.

*Ім`я героїні змінене з етичних міркувань
P.S.Центри правової інформації та консультацій створені та працюють за підтримки програмної ініціативи «Права людини та правосуддя»Міжнародного Фонду “Відродження” в межах “Правової допомоги малозабезпеченим і вразливим групам громадян”. Детальніше про діяльність мережі Центрів, засади та принципи роботи читайте на сайті «Правовий простір»

Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його авторам і можуть не співпадати з думкою Міжнародного фонду «Відродження»

Автор Ліза Голобородько, ІРЦ «Правовий простір»

Дописати коментар

0 Коментарі