Продати будинок і зняти з реєстрації жильців


На одному із виїзних прийомів Білозерського офісу Мережі правового розвитку в селі Широка Балка за консультацією до юриста звернулася Марія Іванівна. Відвідувачка розповіла, що декілька місяців тому родичка оформила довіреність і доручила їй продати сільський будинок.

Покупець на дім швидко знайшовся. Однак, коли Марія Іванівна розпочала збирати документи для оформлення договору купівлі-продажу, виявилося, що власниця, її син та неповнолітня онука зареєстровані там.

Вся сім’я з червня 2014 року проживає у Російській Федерації. Власниця повідомила Марії Іванівні, що подасть заяву та самостійно зніметься з обліку. Але її син та онука лишаються зареєстрованими на Херсонщині. Будь ласка, допоможіть зняти їх з реєстрації примусово. Адже покупець погоджується придбати будинок тільки якщо там ніхто не буде «прописаний».

Юрист офісу Людмила Загоровська ретельно вивчила наявні у Марії Іванівни документи, що підтверджують право власності та відсутність господарів (свідоцтво про право власності, довіреність, акти обстеження за місцем реєстрації) і допомогла скласти позов про визнання осіб (членів сім'ї власниці будинку) такими, що втратили право користування житловим приміщенням та зняття з реєстрації за місцем проживання.

Серед відповідачів була неповнолітня особа. На час подання позову органом що здійснює реєстрацію, зняття з реєстрації місця проживання особи на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, вже був виконавчий орган сільської ради. Тому, у відповідності до ст. 19 Сімейного кодексу України, ст. 7 Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" (із внесеними змінами) третіми особами у позові були заявлені виконавчий комітет сільської ради та орган опіки та піклування в особі районної державної адміністрації.

Позов від імені власниці будинку підписувала та подавала до суду Марія Іванівна. Районний суд невдовзі розглянув справу та задовольнив її вимоги. І Марія Іванівна за рішенням суду зняла з реєстраційного обліку сина та онуку власниці будинку. А потім швидко та безперешкодно уклала договір купівлі - продажу будинку своєї родички.

Автор Анна Мартинюк, ІРЦ "Правовий простір"

P.S. Офіси Мережі правового розвитку створені та працюють за підтримкипрограмної ініціативи «Права людини та правосуддя» Міжнародного Фонду «Відродження». Детальніше про діяльність мережі, засади та принципи роботичитайте на сайті «Правовий Простір».

Дописати коментар

0 Коментарі