На курорт за кордон – лише за згодою обох батьків


З початком курортного сезону до Білозерського офісу Мережі правового розвитку все частіше почали звертатися громадяни з питаннями щодо оформлення візи та виїзду малолітньої дитини за кордон без згоди одного з батьків.
Чи потрібен для виїзду дитини за кордон дозвіл обох батьків та що робити, коли один з них проти, роз'яснив юрист ГО "Білозерський центр регіонального розвитку" В'ячеслав Лях.
Стаття 51 Конституції України вказує на те, що материнство і батьківство охороняється державою.
Відповідно до статті 141 Сімейного кодексу України (далі – СКУ) мати та батько мають рівні права та обов’язки щодо дитини. Згідно зі статтею 157 СКУ питання про виховання дитини вирішується батьками спільно. Той із батьків, хто проживає окремо від дитини, зобов’язаний брати участь у її вихованні і має право на особисте спілкування з нею. Той із батьків, з ким проживає дитина, не має права перешкоджати тому з батьків, хто проживає окремо, спілкуватися з дитиною та брати участь у її вихованні, якщо таке спілкування не перешкоджає нормальному розвиткові дитини.
Батьки мають право укласти договір щодо здійснення батьківських прав та виконання обов’язків тим з них, хто проживає окремо від дитини. Договір укладається у письмовій формі та підлягає нотаріальному посвідченню.
Але трапляються непоодинокі випадки, коли один з батьків проживає окремо від дитини і фактично не виконує батьківських обов’язків.
Стаття 161 СКУ говорить про те, що якщо мати та батько, які проживають окремо, не дійшли згоди щодо того, з ким буде проживати дитина, спір між ними вирішується органом опіки та піклування або судом.
Таким чином, якщо є намір вивезти дитину на відпочинок за кордон, необхідно в першу чергу звернутися до нотаріуса та оформити дозвіл на виїзд дитини.
Але трапляються випадки, коли один з батьків не бажає, щоб його дитина покидала межі країни. В такому випадку, згідно зі статтею 4 Закону України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України», за заявою одного з батьків дозвіл на виїзд дитини за кордон може надати суд.
Таким чином, відповідно до українського  законодавства малолітня дитина, яка не досягла шістнадцятирічного віку, не має права виїхати за межі України без супроводу та згоди одного з батьків.
Наталія Юшко

Дописати коментар

0 Коментарі