Літній бум щодо стягнення аліментів



До офісу Мережі правового розвитку при ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» останнім часом звертається багато громадян з метою примусового стягнення аліментів на утримання своїх дітей. В кожному випадку звернення до офісу за допомогою підстави для стягнення аліментів абсолютно різні. Так, є випадки, коли батько взагалі відмовляється матеріально утримувати свою дитину, в деяких випадках коштів, які надає батько, зовсім не вистачає. Але, не зважаючи на обставини, батьки дітей, зобов’язані їх утримувати до повноліття, або в окремих випадках до закінчення навчального закладу чи до досягнення 23-річного віку.

Зобов'язала батька сплачувати аліменти

Так, до офісу Мережі правового розвитку ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» звернулась пані Катерина* яка хотіла зобов’язати свого чоловіка сплачувати аліменти. Жінка повідомила, що її чоловік офіційно працює, аліменти іншим особам не сплачує. Досить типова ситуація, де юристом було підготовлено позовну заяву, в якій відзначено, що відповідно до ст. 180 СК України, батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. Та в позовній заяві вимагалося – стягнути на утримання дитини 1/3 частину з доходів чоловіка. В такому випадку, суд беззаперечно стягує з відповідача суму аліментів, та зобов’язує їх сплачувати.

Коли батько (мати) офіційно не працює

Але бувають випадки, коли відповідач по справі не отримує офіційно свій дохід, з якого можна вирахувати суму аліментів. Така ситуація виникла в пані Наталії*, яка звернулася за допомогою до офісу. Чоловік пані Наталії, працює фізичною особою-підприємцем, але офіційно декларує значно менші кошти ніж заробляє. В такому разі, доцільно застосовувати ч.3 ст.181 СК України, якою передбачено, що за рішенням суду, кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька і (або) у твердій грошовій сумі. Де ст. 184 СК України визначено, що якщо платник аліментів має нерегулярний, мінливий дохід, частину доходу одержує в натурі, а також за наявності інших обставин, що мають істотне значення, суд присуджує аліменти у твердій грошовій сумі.

Коли батька (матір) не можуть знайти

Також бувають випадки, коли батька дитини взагалі не можуть знайти. Так і у випадку пані Світлани*, яка звернулася до офісу за допомогою. В такому випадку з метою пред’явлення позову необхідно встановити місце проживання такого батька, або застосувати ч. 9 ст. 74 ЦПК України. Згідно з якою, якщо зареєстроване місце проживання, місцеперебування чи місце роботи відповідача невідоме, то він викликається в суд через оголошення у пресі. З опублікуванням оголошення про виклик відповідач вважається повідомленим про час і місце розгляду справи.

Слід також звернути увагу, що відповідно до п.3 ч.1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір» - позивач звільняється від сплати судового збору в справах про стягнення аліментів.

На даний час всі позовні заяви щодо стягнення аліментів на утримання дітей задоволені судом та набрали законної сили.

Які документи необхідні для суду

Якщо у вас виникла необхідність звернутися до суду, щоб зобов’язати батька або матір дитини сплачувати аліменти на її утримання або продовження сплати аліментів у зв’язку з продовженням навчання, в першу чергу необхідно підготувати деякі документи, а саме:

- копію паспорту;

- копію свідоцтва про народження дитини;

- копію свідоцтва про реєстрацію шлюбу (за наявності);

- копію свідоцтва про розірвання шлюбу (за наявності);

- довідку про утримання дитини;

- довідку з навчального закладу про навчання (в разі продовження стягнення аліментів);

Отже, якщо у вас буде потреба у стягненні аліментів на утримання дитини або матері чи чоловіка, які знаходяться у відпустці по догляду за дитиною, або у продовженні стягнення аліментів на утримання дитини, яка продовжує навчання, звертайтеся до офісу Мережі правового розвитку ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» за консультацією та складанням процесуальних документів до суду.

Наталя Юшко

Дописати коментар

0 Коментарі