Як захистити своє життя. Алгоритми дій у небезпечних ситуаціях



Інформаційний Ресурсний Центр «Правовий простір» разом з поліцією та громадськими організаціями Херсона розробили п’ять алгоритмів поведінки в небезпечних ситуаціях. Рекомендації готувалися для місцевих, але можуть допомогти всім читачам. Адже принципи поведінки універсальні, а обрані злочини поширені.

Нагадаємо, ще на початку року в Херсоні створили платформу тристоронньої співпраці «Безпечне місто» між громадськими організаціями, поліцією та жителями міста. Її учасники докладають зусиль для зростання правової свідомості населення, підвищення рівня професіоналізму патрульних поліцейських, підвищення рівня взаємодії органів місцевого самоврядування, поліції і громадськості, а також націлені на формування безпечного середовища у нашому місті.
Розроблені алгоритми представляють покрокові поради для пересічних мешканців як діяти у небезпечній ситуації. Це не тільки юридичні поради, а й медичні, психологічні та й навіть профілактичні заходи.

Перший із п’яти алгоритмів поведінки у небезпечних ситуаціях - практичні поради, здатні убезпечити вас та ваше майно від грабежу/розбою. Наприклад, як не накликати на себе розбійника?

Слідкуйте за поведінкою:
Якщо затрималися та пізно повертаєтеся додому, то краще викликайте офіційну службу таксі. Якщо не маєте коштів - попросіть друзів вас провести або попросіть близьких зустріти.
Не давайте можливості злочинцям спровокувати себе. При зустрічі з незнайомцями уникайте зневажливих висловлювань на їх адресу. Залишайтеся спокійним, об'єктивним та виваженим.





Детальніше можна переглянути у бібліотеці порталу «Правовий простір» за посиланням.

Другий із п’яти алгоритмів поведінки у небезпечних ситуаціях - практичні поради, здатні убезпечити вас та ваше майно від крадіжки.

А ви знали що найактивніше злодії діють влітку, хоча «домушники» не нехтують роботою і впродовж року. Квартирні крадіжки є найпоширенішим видом злочинів. За статистикою, Управління патрульної поліції Херсона, вони складають у середньому 35% від загального числа злочинів.

Більшість крадіжок відбувається в будні у першій половині дня, під час літніх відпусток, а також у передсвяткові дні.

Алгоритм дасть відвіть на такі питання: Як злочинці проникають у квартиру? І як їм завадити? Як злочинці обирають квартиру для пограбування? Як і де зберігати цінності вдома, щоб “домушники” не знайшли? Що робити, якщо крадіжку намагаються здійснити, коли ви вдома? Що робити, якщо квартиру пограбували і помітні сліди злому?




Детальніше можна переглянути у бібліотеці порталу «Правовий простір» за посиланням.

Третій із п’яти алгоритмів поведінки у небезпечних ситуаціях - практичні поради, здатні убезпечити вас та ваше майно від шахраїв.

Зараз є дуже розповсюдженим телефонне шахрайсто. Наприклад, злочинець представляється близьким родичем і, імітуючи схвильований або приглушений голос, повідомляє, що збив людину, прохає передати знайомим водієм таксі йому кошти. Також представляється працівником поліції чи прокуратури та оманливо повідомляє, що син скоїв якийсь злочин, а для вирішення питання в поліції необхідно надати грошові кошти. Просить їх переказати на картку чи поповнити мобільний телефон.

Як не стати жертвою телефонних шахраїв докладно пояснюється у алгоритмі.


Детальніше можна переглянути у бібліотеці порталу «Правовий простір» за посиланням.

Четвертий із п’яти алгоритмів поведінки у небезпечних ситуаціях - практичні поради, здатні убезпечити вас, ваших пасажирів та авто від дорожньо-транспортної пригоди. А також послідовність дій у разі аварії.

Кількість ДТП на українських дорогах невпинно зростає. За перше півріччя 2017 року в Україні сталося 76 622 дорожньо-транспортних пригод. За статистикою Управління безпеки дорожнього руху, наразі щодоби стається близько 400 ДТП, у яких в середньому гине 8 осіб. Головні причини ДТП в Україні – перевищення швидкості, керування в нетверезому стані та інші порушення Правил дорожнього руху.

Алгоритм відповідає на питання: Як правильно робити фото та відео ДТП? Відшкодування завданих збитків страховою. Що ще варто врахувати? Які документи повинна скласти патрульна поліція? Як залучити до справи запис з відеореєстратора?; та багато інших.





Детальніше можна переглянути у бібліотеці порталу «Правовий простір» за посиланням.

П’ятий алгоритм поведінки у небезпечних ситуаціях - практичні поради, здатні допомогти жертвам домашнього насильства захистити свої права та розірвати коло насильства в сім’ї.

Насильство широко застосовується людьми як засіб досягнення бажаного результату. І воно завжди пов’язано з поняттям свободи: жертву змушують до якоїсь поведінки або до прийняття певних умов, руйнуючи її біологічне чи психічне життя, або ж погрожуючи його зруйнувати.

Ви зможете дізнатися: Як відрізнити насильство в сім’ї від конфлікту? Що робити у випадку насильства в сім’ї? Куди звертатися по допомогу у випадку проявів насильства?





Детальніше можна переглянути у бібліотеці порталу «Правовий простір» за посиланням.

Наступним кроком проекту буде поширення цих алгоритмів серед населення. Організатори планують проводити у Херсоні акції, розклеювати та роздавати флаєри, розповідати херсонцям, як діяти у тій чи іншій небезпечній ситуації. Перші заходи плануються вже у вересні на День міста, слідкуйте за новинами в онлайн газеті Вгору.

За словами Анни Мартинюк, експертки «Правового простору», найбільша цінність проекту в тому, що це перший досвід системної співпраці поліції з громадськістю. І це не просто на словах, це конкретна дія. Проект також спрямований на створення безпечного середовища, кожен, хто ознайомиться з цими алгоритмами, стане обачнішим. Він чи вона вже будуть «озброєні» цими знаняннми, а значить у порівняно більшій безпеці.

Зараз Анна також працює над «Довідником перенаправлення», що буде у доступі для кожного працівника поліції. Наприклад, поліція приїздить на виклик і бачить що людині потрібна ще й психологічна допомога, або документи требе оформити (якщо це переселенець). Тоді поліцейський рекомендує куди звернутися – надає телефон та адресу установи або громадської організації де допомагають.

Нагадаємо, шість партнерських громадських організацій Херсона у вересні 2016 року підписали Меморандум про взаємодію у реалізації проекту «Безпечне місто: об'єднуємо зусилля заради якісних змін у громаді»:

ГО «Громадський центр «Нова генерація»,
БО «Фонд милосердя та здоров’я»,
ГО ІРЦ «Правовий простір»,
ХОЦ «Успішна жінка»,
ГО «Херсонський клуб екстремальної журналістики»,
Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Херсонській області.


Джерело:За матеріалами електронної газети "Вгору"
Автори:Ілона Полесова
Публікація:Як херсонцям захистити своє життя

Дописати коментар

0 Коментарі