Стартував проект "Розвиток шкільних служб порозуміння в рамках Мережі правового розвитку"



В п'яти областях з липня стартував проект «Розвиток шкільних служб порозуміння в рамках Мережі правового розвитку».

Шкільна статистика свідчить про те, що останнім часом спостерігається зростання кількості правопорушень, скоєних школярами. Ріст насилля серед учнів змушує шукати ефективні шляхи його подолання. Проблема полягає в тому, що використання дисциплінарних методів розв’язання міжособових конфліктів в школах є неефективним. Медіація як ненасильницький метод вирішення конфліктів досить активно почав впроваджуватися в українських школах.

Ось чому з 2012 року до цього процесу долучилися члени Громадської спілки «Мережа правового розвитку», які проводять кропітку роботу з популяризації та впровадження медіації у школах-партнерах громадських організацій. За результатами цієї діяльності запрацювали шкільні служби порозуміння (далі – ШСП) у 16 навчальних закладах Херсонської, Харківської, Вінницької та Волинської областей, які вже охопили своєю діяльністю більше 4 тисяч дітей.

Впровадження медіації на базі шкільних служб порозуміння в цих школах показали гарні результати. Створення агітбригад, проведення “кіл цінностей” серед учнів, досвід проведення перших медіацій та відгуки як батьків, так і адміністрації шкіл, зниження рівня агресії та конфліктності між учнями, поліпшення атмосфери в навчальних закладах, мобілізація учнівської молоді на самостійне врегулювання конфліктів між однолітками ненасильницьким шляхом є підставою вважати процес впровадження медіації в пілотних школах успішним та важливим, а також необхідним для впровадження в інших школах. Ось чому з 2016 року впровадження відновних практик стало одним з пріоритетних напрямів Мережі правового розвитку.

В рамках проекту «Розвиток шкільних служб порозуміння в рамках Мережі правового розвитку» протягом 2017-2018 років буде проведено ряд заходів, які сприятимуть впровадженню медіації ще в 22 навчальних закладах.

Так, для забезпечення сталості діяльності ШСП, визначення ролей та відповідальності залучених сторін (Мережа правового розвитку, координатори ШСП, місцеві управління освіти, педагоги та керівники навчальних закладів, батьки та діти) буде організовано координаційні регіональні зустрічі учасників проекту, активізовано та підтримано роботу сторінок та груп ШСП у соціальних мережах.

Для інформування громади та методичної підтримки учасників проектна група підготує та поширить методичні та інформаційні матеріали про діяльність ШСП: презентаційний буклет, пам’ятка медіатора, відеопрезентації.

Щоб забезпечити безперервність впровадження медіації в школах, в рамках даного проекту планується підготувати власних тренерів з числа координаторів діючих шкільних служб, дітей-медіаторів та представників громадських організацій. А потім навчені тренери під час відпрацювання навичок підготують близько 160 дітей-медіаторів в школах.

Поширення діяльності ШСП на нові навчальні заклади та регіони відбуватиметься завдяки організації роботи ШСП у Ковелі (Волинська обл., 2 служби), Турбові та Липовці (Вінницька обл., 3 служби), Білозерці (Херсонська обл., 4 служби), Дворічній (Харківська обл., 1 служба), Скадовську (Херсонська обл., 6 служб), Хмільнику (Вінницька обл., 5 служб), Одеса (1 служба).

Проектом також передбачено організацію та проведення міжрегіонального форуму для обміну кращими практиками, розробку та виготовлення брендованої атрибутики, розробку системи заохочення та мотивації для медіаторів (конкурс на кращу службу/координатора/медіатора). Ці заходи сприятимуть та заохочуватимуть активний обмін досвідом та практиками між всіма зацікавленими сторонами проекту.

Особливо важливий фокус проекту – це підтримка поточної діяльність діючих та створених ШСП, зокрема: постійна інформаційно-роз'яснювальна профілактична робота серед учнів, виступи агітбригад, презентації ШСП, стінгазети, відкриті зустрічі; проведення кіл цінностей серед учнів молодших та старших класів, вправ-руханок; проведення медіацій; звітування про роботу ШСП.

В рамках проекту заплановано проведення стратегічних сесій, під час яких учасники проекту розроблять чіткий план подальшої діяльності ШСП із залученням ресурсів з різних джерел, в т.ч. місцевих бюджетів.

Проект «Розвиток шкільних служб порозуміння в рамках Мережі правового розвитку» впроваджує ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» у партнерстві з членами Мережі правового розвитку – ГО «Подільський центр прав людини», ГО «Право», ГО «Центр зростання громад», ГО «Правозахисний ромський центр», ГО «Фонд сільських громад Дворічанщини», ГО «Скадовщина - мій рідний край», ІРЦ «Правовий простір» за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження».


Елла Петренко

Дописати коментар

0 Коментарі