Як поновити строк на прийняття спадщини



З таким питанням вже не вперше звертаються мешканці до офісу Мережі правового розвитку при ГО «Білозерський центр регіонального розвитку». Більшість ситуацій з пропуском терміну оформленням спадщини виникає через банальне незнання громадянами своїх прав та вимог закону. Тому вони вчасно не звертаються до нотаріуса та пропускають визначений їм шестимісячний строк для прийняття спадщини. Законодавчі нюанси щодо поновлення цього строку роз’яснює юрист Офісу В’ячеслав Лях.

Вирішення такої ситуації передбачено Цивільним законодавством, а саме, відповідно до ч.3 ст. 1272 ЦК України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

В такому випадку необхідно невідкладно звертатися до суду з позовом про поновлення строку для прийняття спадщини.

Але, щоб отримати позитивне рішення суду та щоб все ж був продовжений строк для прийняття спадщини необхідно вказати саме поважні причини, які слугували пропуску такому строку.

Пунктом 24 Постанови пленуму Верховного суду України від 30.05.2008 року № 7 «Про судову практику у справах про спадкування», передбачено, що вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов'язані з об'єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Таким чином, аналізом ст. 1272 ЦК України, випадки застосування підстав для поновлення строку можуть бути якщо:
коли у спадкоємця виникли перешкоди у прийнятті спадщини;
наведені обставини були визнані судом поважними.

Слід звернути увагу, якщо спадкоємець не прийняв спадщину у зв’язку з тим, що не знав про смерть спадкодавця, то в такому разі правових підстав для поновлення строку для прийняття спадщини немає.

Також, Верховний суд України в постанові від 4 листопада 2015 року по справі № 6-1486цс15 вказує, що «…причина пропуску строку для прийняття спадщини не може бути визнана поважною, оскільки саме по собі незнання про смерть спадкодавця без установлення інших об’єктивних, непереборних, істотних труднощів на вчинення дій щодо прийняття спадщини не свідчить про поважність пропуску зазначеного строку».

Також, суд не може визначати поважність пропуску строку для прийняття спадщини у зв’язку з:
  • з несприятливими погодними умовами;
  • відсутність коштів;
  • юридична необізнаність;
  • необізнаність щодо наявності спадкового майна;
  • непрацездатність, похилий вік;
  • непоінформованість про наявність заповіту.
А от поважними підставами для поновлення строку можуть бути:
  • виїзд спадкоємця за кордон;
  • перебування на лікуванні;
  • перебування на службі у ЗСУ;
  • та інше.

Автор Наталя Юшко, ГО «Білозерський центр регіонального розвитку»

Дописати коментар

0 Коментарі