Сільради “пішли” в онлайн


У Білозерському районі з квітня реалізується проект “Сільські ради онлайн”, який ініціювала громадська організація «Білозерський центр регіонального розвитку», на базі якої працює Офіс Мережі правового розвитку по наданню населенню безоплатної юридичної допомоги. Що ж це за проект, які кроки вже зроблено та які сільради вже спробували наблизитися до людей через інтернет, “Правовому Простору” розповіла голова правління Центру Елла Петренко.

За її словами, проект “Сільська рада онлайн” почав реалізовуватися у квітні та триватиме до грудня 2017 року. Участь в ньому беруть дві “пілотні” громади: Станіславська та Широкобалківська, які погодилися запроваджувати у своїх роботі електронні інструменти – онлайн-трансляції сесій. Проект має на меті підвищити прозорість та відкритість сільрад.

- Було обрано 2 пілотні громади, підписано меморандуми про співпрацю з сільськими головами, проведено перші відеозаписи сесій, які розміщені на Youtube-каналах цих сільрад, розпочато збір пропозицій від громадян щодо використання бюджетних коштів. Також проведено Школу громадської журналістики, вже закінчився прийом робіт учасників на конкурс журналістських робіт, - ділиться результатами роботи над проектом Елла Петренко.

Широкобалківська сільрада вже розмістила відео з 2 сесій. Їх можна переглянути на каналі ради в Youtube за посиланням.

Перший відеозапис сесії Станіславської ОТГ був проведений та розміщений на Youtube 18 серпня.

Як розповіла “Правовому Простору” Елла Петренко, поки що на відеозйомку сесій сільради узагалі не витрачають кошти, адже записують захід на власні пристрої представники “Білозерського центру регіонального розвитку”.

- Поки ніяких коштів сільради не витратили. На даному етапі нашими зусиллями та на нашому обладнанні ведеться відеозапис сесій, які потім викладаємо на Youtube-канали сільських рад та поширюємо в мережі інтернет. Вартість встановлення системи для онлайн-трансляцї близько 25 тисяч гривень (як в суді). За рахунок коштів проекту ГО може виділити на придбання обладнання лише 3 тисячі гривень. Сума грантових коштів незначна, тому на них не варто розраховувати. У жовтні будуть вибори до Станіславської об’єднаної громади, до складу якої увійдуть ці дві пілотні громади, тому виділення коштів, на мою думку, буде більш реальним, - зазначила голова правління ГО.

Ще одним кроком в реалізації проекту було запрошення мешканців Широкобалківської громади подавати пропозиції щодо використання бюджетних коштів.

На сайті Білозерка.Інфо детально розписано, якими мають бути пропозиції. Для того, щоб їх подати, треба зайти на сайт Широкобалківської сільської ради і заповнити форму за посиланням. Або ж написати письмове звернення до Широкобалківської сільської ради та надіслати його поштою.

За словами голови правління ГО «Білозерський центр регіонального розвитку», працівників сільрад, які беруть участь у проекті, планують навчити самостійно організовувати онлайн-трансляції. Також будуть проведені правові семінари для усіх бажаючих щодо механізмів, які підвищують прозорість та відкритість влади. В кінці проекту запланований круглий стіл для поширення отриманого досвіду.

Наша громадська організація відкрита до співпраці з іншими сільрадами, яким ми зможемо надати інформаційно-методичну підтримку, правовий супровід, - резюмує Елла Петренко.

Проект «Сільська рада онлайн» впроваджує ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» за підтримки чеської неурядової організації NESEHNUTI в рамках Програми трансформаційної співпраці Міністерства закордонних справ Чеської Республіки. Нагадаємо, що на базі ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» діє Офіс Мережі правового розвитку по наданню населенню безоплатної юридичної допомоги. Офіси Мережі правового розвитку створені та працюють за підтримки програмної ініціативи «Права людини та правосуддя» Міжнародного Фонду «Відродження». Детальніше про діяльність мережі, засади та принципи роботи читайте на сайті «Правовий Простір».


Автор: Олександра Єрмолаєва, ІРЦ "Правовий Простір"

Дописати коментар

0 Коментарі