Білозерські та одеські медіатори обмінялися досвідом та разом спланували свою роботу


18 вересня 2017р. на базі шкільної служби порозуміння «Примирення» Дар’ївської ЗОШ І-ІІІ ст.ім.А.Шульги відбулася спільна координаційна зустріч учасників проекту «Розвиток шкільних служб порозуміння в рамках Мережі правового розвитку» з Білозерського району Херсонської області та Одеси.

Мета зустрічі - обмін досвідом, планування роботи на найближчі три місяці, забезпечення сталості діяльності ШСП, визначення ролей та відповідальності залучених сторін. 

На зустрічі зібралися представники громадських організацій «Правозахисний ромський центр», «Білозерський центр регіонального розвитку», діючих шкільних служб порозуміння «Примирення» (Дар’ївська ЗОШ І-ІІІ ст.ім.А.Шульги) та «Злагода» (Білозерська багатопрофільна гімназія ім.О.Я.Печерського), представники навчальних закладів, які хочуть долучитися до проекту та запроваджувати в себе шкільну медіацію – це Нерубайський НВК, Велетенська, Микільська, Федорівська школи, Білозерська школа №2.



Програму зустрічі склали таким чином, щоб максимально поділитися власним досвідом, корисним для новачків, які не знають з чого почати впровадження медіації у своїх школах. 



На початку зустрічі координатор шкільної служби порозуміння «Злагода» Олександр Василенко провів «коло», щоб учасники не тільки познайомилися один з одним, а й на практиці побачили як працює ця відновна техніка. 

Учні-медіатори шкільної служби порозуміння «Примирення» підготували інсценування процедури медіації. Діти розіграли ситуацію, коли медіатори допомогли порозумітися школяркам, які посварилися. Звичайно, в житті не проходить все так гладко за 5 хвилин. Тому після сценки розгорілася цікава дискусія: майбутні координатори-«новачки» цікавилися, а що робити, якщо в конфлікт втягнуті батьки та вчителі, якщо одна із сторін не йде назустріч тощо. На ці питання вони отримали практичні відповіді від медіаторів та ще більше зможуть поглибити свої знання у цій сфері під час тренінгу «Базові навички медіатора шкільної служби порозуміння», який відбудеться в рамках проекту під час осінніх канікул. 

Учасники зустрічі не лише обмінювалися досвідом, а й планували спільну роботу по впровадженню шкільної медіації в своїх регіонах. Так, одеські та білозерські медіатори розробили та презентували одне одному свої плани на найближчі три місяці. Медіатори будуть вести інформаційно-роз’яснювальну роботу в своїх школах серед учнів, батьків та педагогів, готуватися до участі в тренінгах для тренерів та медіаторів, відбирати потенційних медіаторів, облаштовувати свої кабінети.



Від імені учасників зустрічі дякую адміністрації Дар’ївської ЗОШ І-ІІІ ст.ім.А.Шульги, колективу шкільної служби порозуміння «Примирення» та особисто її координатору Марині Рибалко за теплий прийом та відкритість!



Проект «Розвиток шкільних служб порозуміння в рамках Мережі правового розвитку» впроваджує ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» у партнерстві з членами Мережі правового розвитку – ГО «Подільський центр прав людини», ГО «Право», ГО «Центр зростання громад», ГО «Правозахисний ромський центр», ГО «Фонд сільських громад Дворічанщини», ГО «Скадовщина - мій рідний край», ІРЦ «Правовий простір» за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження».


Елла Петренко, керівник проекту

Дописати коментар

0 Коментарі