Банк має повернути вкладникові депозит на першу вимогу

Які законодавчі норми регулюють питання вкладів українців та чи мають право банки не повертати кошти через автоматичне подовження договору - роз’яснює юрист Білозерського Офісу Мережі правового розвитку В’ячеслав Лях (на фотографії уверху).
Спізнився на день і не встиг забрати депозит - все, договір автоматично подовжили, гроші банк не повертає. З такою проблемою часто зіштовхуються українські вкладники, їм відмовляють у поверненні коштів, адже такі умови прописані у договорі. Більшість людей просто опускають руки та чекають наступної дати закінчення договору. Проте, як виявляється, по закону банки не мають права не повертати гроші, які належать вкладникові. У схожій ситуації опинився Микола Волоковий*. Чоловік уклав депозитний договір з одним з банків строком до 5 липня 2017 року. Прийшов за грошима 6 липня і не зміг їх забрати. Пану Миколі відмовили у видачі вкладу і повідомили, що договір автоматично подовжено. Чоловік звернувся до юриста Білозерського Офісу при ГО “Білозерський центр регіонального розвитку” та попрохав роз’яснити, чи дійсно він не має права забрати свої гроші.
Юрист ретельно вивчив документи, надані паном Миколою, та з’ясував, що умовами договору дійсно було передбачено, що в разі незвернення до відділення за поверненням вкладу за депозитним договором у день його завершення, договір пролонговується. Також документом передбачено заборону на дострокове розірвання договору.
- Але, Згідно ст. 41 Конституції України «Кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є недоторканним». Тобто, обмеживши доступ до заощаджень, банк порушив право приватної власності на внесок, закріплене Конституцією України,  - роз’яснює законодавчі норми В’ячеслав Лях.
Також, за словами правника, відповідно до ст. 2 Закони України «Про банки і банківську діяльність», внесок (депозит) — це кошти в готівковій або у безготівковій формі, у валюті України або в іноземній валюті, які розміщені клієнтами на їх іменних рахунках у банку на договірних засадах на визначений строк зберігання або без зазначення такого строку і підлягають виплаті вкладнику відповідно до законодавства України та умов договору.
Крім того, згідно ч. 2 ст. 1060 Цивільного кодексу України, яка застосовується до депозитних внесків через статтю 1058 того ж Кодексу, за договором банківського внеску незалежно від його вигляду банк зобов'язаний видати внесок або його частину на першу вимогу вкладника, окрім внесків, зроблених юридичними особами на інших умовах повернення, які передбачені договором, а умова договору про відмову від права на отримання внеску на першу вимогу є нікчемною, коментує юрист. - Тобто ці закони, а також норми депозитного договору однозначно трактують зобов'язання банку повернути вкладникові депозит не тільки після закінчення терміну, але і на першу вимогу.
Тож, юрист Офісу В’ячеслав Лях підготував обґрунтоване звернення до керівництва банку, аби установа повернула панові Миколі його вклад.
P.S. Офіси Мережі правового розвитку створені та працюють за підтримки  програмної ініціативи «Права людини та правосуддя» Міжнародного Фонду «Відродження». Детальніше про діяльність мережі, засади та принципи роботи читайте на сайті«Правовий Простір».
Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його авторам і можуть не співпадати з думкою Міжнародного фонду «Відродження».

Дописати коментар

0 Коментарі