Розійшлися миром: фермер погодився достроково розірвати договір оренди землі

Жінка вирішила достроково розірвати договір оренди землі з фермером, бо сама хоче обробляти земельну ділянку. До завершення строку договору залишилося цілих 9 років, і орендодавиця була впевнена, що фермер не поверне просто так їй землю. Завдяки порадам та грамотній юридичній підтримці юриста Білозерського Офісу Мережі правового розвиткуВ'ячеслава Ляха, жінка змогла без суду повернути свою земельну ділянку.
До Білозерського офісу Мережі правового розвитку при ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» звернулася Олена Житня*. Розповіла, що кілька років тому вона уклала договір оренди земельної ділянки з місцевим фермером строком на 10 років. Але зараз хоче розірвати договір достроково, щоб самостійно обробляти землю та вести фермерське господарство.
Як можна розірвати договір оренди земельної ділянки
Підстави розірвання договору оренди земельної ділянки передбачені статтею 31 Закону України «Про оренду землі», роз’яснює юрист Офісу В’ячеслав Лях. Як показує практика, орендарі не поспішають розривати договори, і орендодавцям необхідно в судовому порядку боротися за право розпоряджатися своєю земельною ділянкою.
Але перш ніж звернутися до суду юрист Офісу порекомендував жінці спробувати розірвати договір оренди, минаючи судові інстанції, та домовитись з орендарем про розірвання договору за угодою сторін, як то передбачає п.10 ч.1 ст. 31 Закону України «Про оренду землі».
Шанси, звичайно, були мізерними, та спробувати було варто. Тож, юрист  ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» підготував відповідне звернення до орендаря щодо дострокового розірвання договору оренди землі за угодою сторін.
Яким було здивування орендодавиці, коли фермер відповів на звернення та погодився достроково розірвати договір, надавши додаткову угоду для розірвання договору з домовленістю про здійснення процедури державної реєстрації орендодавцем.
- Для дострокового розірвання договору оренди необхідно укладення додаткової угоди, в якій зазначається строк повернення об'єкту оренди. Факт розірвання договору оренди землі  обов'язково необхідно зареєструвати. Порядок реєстрації такий же, як і для реєстрації самого договору оренди землі, - пояснює В’ячеслав Лях.
Так, завдяки грамотній юридичній підтримці правника Офісу та розуміння з боку фермера питання розірвання договору оренди землі було вирішено без судової тяганини.
*Ім'я змінене з етичних міркувань.
P.S. Офіси Мережі правового розвитку створені та працюють за підтримки  програмної ініціативи «Права людини та правосуддя» Міжнародного Фонду «Відродження». Детальніше про діяльність мережі, засади та принципи роботи читайте на сайті«Правовий Простір».
Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його авторам і можуть не співпадати з думкою Міжнародного фонду «Відродження».

Дописати коментар

0 Коментарі