Чи має право матір чотирьох дітей на перерахунок пенсії

Мати чотирьох дітей звернулася до юриста Білозерського Офісу Мережі правового розвиткуза роз'ясненнями, чи має вона право на перерахунок пенсії. Правник В'ячеслав Лях роз'яснив, що перераховувати пенсію жінці не повинні та вказав на законодавчі норми, які регулюють це питання.
До ГО “Білозерський центр регіонального розвитку” у жовтні звернулася мешканка Білозерського району з проханням роз’яснити їй норму законодавства щодо перерахунку пенсії жінкам, які народили та виховали чотирьох дітей.
Юрист центру В'ячеслав Лях роз’яснив, що відповідно до Постанови Правління пенсійного фонду України 07 липня 2014 року № 13-1 «Про внесення змін до Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", перерахунок можливий при призначеннi пенсiй:
  • жiнкам, якi народили п’ятеро або бiльше дiтей i виховали їх до шестирiчного вiку,
  • матерям iнвалiдiв з дитинства, якi виховали їх до шестирiчного вiку,
  • у разi вiдсутностi матерi або за її згодою, чоловiкам, якi здiйснювали виховання п’ятьох або бiльше дiтей чи дитини-iнвалiда.
Факт народження дитини встановлюється на пiдставi свiдоцтва про народження, а її виховання до зазначеного вiку — на пiдставi свiдоцтва про народження чи паспорта дитини. У разi смертi дитини подається свiдоцтво про смерть.
- Відповідно до вимог чинного законодавства, сім’ї, які народили та виховали четверо та менше дітей, не мають права для нового обчислення розміру пенсії, - резюмує юрист.
P.S. Офіси Мережі правового розвитку створені та працюють за підтримки  програмної ініціативи «Права людини та правосуддя» Міжнародного Фонду «Відродження». Детальніше про діяльність мережі, засади та принципи роботи читайте на сайті  «Правовий Простір».
Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його авторам і можуть не співпадати з думкою Міжнародного фонду «Відродження».

Дописати коментар

0 Коментарі