Учасники круглого столу поділилися успішними практиками взаємодії центрів з надання БВПД, органів місцевого самоврядування та громадських організацій у реалізації місцевих програм надання безоплатної правової допомоги


16 листопада у Регіональному центрі з надання БВПД у Херсонській області зібрались фахівці системи БПД з партнерами, представники органів місцевого самоврядування (ОМС) та громадські активісти для обговорення за круглим столом теми «Як органи місцевого самоврядування і держава можуть відповісти на правові потреби громад?»

Привітавши гостей, партнерів та колег, директор Регіонального центру з надання БВПД Марина Єлисєєва зазначила, що нині пріоритетним напрямком роботи системи БПД є правова підтримка територіальних громад, для реалізації якої велике значення має взаємодія та об'єднання зусиль системи БПД, ОМС та громад.

Керівник Регіонального центру повідомила, що метою круглого столу є поширення позитивного досвіду взаємодії центрів з надання БВПД, органів місцевого самоврядування та громадських організацій у розробленні, прийнятті та реалізації місцевих програм надання безоплатної правової допомоги та пошук дієвих механізмів вирішення проблемних питань в ході такої роботи.


«Як відомо, центри з надання БВПД на початку свого створення надавали вторинну допомогу, - звернувся до аудиторії модератор та директор Херсонського місцевого центру з надання БВПД Денис Милокостий, - але з часом коло питань розширилось, з´явилась функція правопросвітництва, центри почали надавати й первинну правову допомогу…

На органи місцевого самоврядування також покладена функція первинної правової допомоги. Але ОМС в повному обсязі надати первинну допомогу громадянам фізично просто не можуть. А провайдери БПД, у тому числі й громадські організації, є, на жаль, не в кожному районі… Тому одним із напрямків вирішення правових потреб є розробка місцевих програм надання безоплатної правової допомоги».

На круглому столі було розглянуто три моделі. Це успішні практики взаємодії провайдерів надання БПД та ОМС.

Перша програма, яку презентував експерт проекту Херсонського офісу Мережі правового розвитку при ІРЦ «Правовий простір» Володимир Макуха, була розроблена громадською організацією.

У Херсоні це був перший крок у цьому напрямку, і крок вдалий. Пройшовши через нерозуміння чиновниками проблеми, скептицизм, ця команда відкрила спочатку в міській раді приймальню. Щомісяця робили зріз основних проблем, з якими звертаються містяни.

Володимир Макуха зазначив, що їх програма була підтримана депутатами різних партій з першого разу: «Нам вдалося донести, що цей проект аполітичний, він потрібен городянам».

Володимир Володимирович впевнений, що шляхом прийняття місцевих програм з надання безоплатної правової допомоги, а також через залучення коштів місцевих бюджетів можливо вирішити правові проблеми громад.

Юрист ГО «ІРЦ «Правовий простір» Сергій Плахотнюк додав, що немаловажним фактором «висадки нашого десанту у міській раді» є роль лідерів – це Наталя Бімбірайте та Володимир Макуха.



Про актуальність досліджень правових потреб громад, проблеми та перешкоди під час розробки та реалізації місцевих програм надання безоплатної правової допомоги говорила голова ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» Елла Петренко.


Вона розповіла, з чого починала їх організація, з якими викликами їм приходилось стикатися в сільських громадах та поділилась досвідом, як треба комунікувати з ОМС: «Важливо, щоб органи місцевого самоврядування бачили в вас союзників, а не ворогів». 

Програми надання безоплтаної правової допомоги, які представила Елла Євгеніївна, є тристоронніми (за участі Херсонського місцевого центру з надання БВПД) і успішно діють в Музиківській ОТГ, Федорівській та Миролюбівській сільських радах.

Ще один аналог місцевої програми надання БПД, це створена Скадовською міською радою комунальна установа, яку презентував Сергій Кеба, юрист офісу.

Під час обговорення фахівці бюро правової допомоги поділились своїм досвідом.

Начальник Верхньорогачицького бюро правової допомоги Людмила Яценко ознайомила присутніх з роботою свого бюро в цьому напрямку.

Вона розповіла про ефективну взаємодію з ОМС, насамперед, в частині залучення коштів на реалізацію програми надання БПД, зокрема на буклети. «Ми вдячні трибуні районної ради… Депутати нас знають, нам завжди раді, ОМС зацікавлені, щоб ми давали консультації. Нас завжди чекають у школах. Ми потрібні, і це нас надихає. Навіть у листах-подяках клієнти писали: «Спасибі, що ви є!».

Про налагодження співпраці Чаплинського бюро з громадою та органами місцевого самоврядування розповіла начальник бюро Олеся Чавурська.

 

Варто відзначити, що присутні на заході представники Великокопанівської та Музиківської сільських рад підтвердили важливість прийняття таких програм на місцевому рівні, зазначивши, що це є ефективним шляхом вирішення правових проблем кожного з громадян і громади в цілому.

Говорячи про те, як держава може відповісти на правові потреби  громад, Марина Єлисєєва поінформувала присутніх, що 14 листопада Президент України Петро Порошенко підписав Указ №361/2017 «Про оголошення в Україні 2018 року Роком реалізації правопросвітницького проекту «Я маю право!».
  

Вона звернула увагу на те, що згідно з цим указом, органи місцевого самоврядування мають сприяти забезпеченню реалізації цього проекту «Я маю право!» шляхом проведення відповідної інформаційно-роз’яснювальної роботи. Зокрема, на регіональних телеканалах мають бути створені програми, орієнтовані на підвищення рівня правової культури та правової свідомості громадян.


Другий блок круглого столу був присвячений презентації методичних рекомендацій «Програма надання безоплатної правової допомоги: розроблення, планування, виконання, звітування», яку провів Денис Милокостий.

Довідка. 
«Програма надання безоплатної правової допомоги: розроблення, планування, виконання, звітування» – спеціальний посібник, який має на меті надати місцевим громадам практичні інструменти для розв’язання актуальних проблем громади через розроблення та реалізацію цільових програм надання безоплатної правової допомоги, базуючись на вже напрацьованому в Україні досвіді.

У методичних рекомендаціях визначені ключові точки в процесі розроблення та виконання програм надання безоплатної правової допомоги. Розглянуті види цільових програм та їхня типова структура, проведено огляд нормативно-правової бази, наведені рекомендації щодо часу планування програми, проведений аналіз поширених помилок під час їх підготовки, а також запропоновано конструктор для підготовки цільових програм за різними темами.

Дописати коментар

0 Коментарі