Безоплатна правова допомога стала більш доступною ще в трьох сільських громадах


З 2010 року громадська організація «Білозерський центр регіонального розвитку» на базі Офісу Мережі правового розвитку забезпечує мешканців району безоплатною правовою допомогою, з кожним роком розширюючи географію і долучаючи до цього процесу нові громади. 

Протягом 2017 року ми працювали у 7 громадах, які входять до складу Радянської, Федорівської та Томинобалківської сільських рад. Це стало можливим завдяки співпраці з сільськими головами цих громад та Білозерським бюро правової допомоги. Фінансово нашу діяльність підтримав Міжнародний фонд «Відродження»

На початку року в цих громадах були проведені спільні круглі столи, в результаті яких ми розробили механізми співпраці усіх суб’єктів надання безоплатної правової допомоги, визначилися як здійснювати переадресацію громадян, розглянули можливості співфінансування, затвердили план спільних заходів. 

Для 151 осіб, серед яких депутати та працівники сільських рад, були проведені навчальні семінари-огляди чинного законодавства у сфері надання безоплатної правової допомоги та на інші актуальні в громаді теми. 

Щоб поінформувати громадян про можливості доступу до безоплатної правової допомоги, було проведено широку інформаційну кампанію - виготовлено та розповсюджено інформаційні буклети з контактною інформацією та переліком послуг суб'єктів. 

Для надання безоплатної правової допомоги постійно працює стаціонарна приймальня в Білозерці, а також здійснюються щотижневі виїзди юристів в обрані громади. З початку року за правовою допомогою вже звернулося 555 осіб, з них 89 - під час виїздів юристів, 26 - перенаправлено до Білозерського бюро правової допомоги. 

Як показала практика, люди найчастіше звертаються для вирішення питань в таких сферах:

Сімейне право - для складання позовних заяв про розірвання шлюбу, стягнення аліментів, встановлення місця проживання дитини, розподіл майна подружжя тощо.

Спадкове право – для оформлення спадщини, поновлення строків на прийняття спадщини.

Цивільне право – запитують про укладення договору депозиту, складання заперечення на позовну заяву.

Трудове право – для вирішення трудових спорів, поновлення на роботі.

Земельне право – запитують про укладення, розірвання, внесення змін до договору оренди, оформлення земельної ділянки, земельного паю.

Соціальний захист – консультуються щодо оформлення пільг, порядку оформлення субсидії.

Щоб правова допомога стала більш доступною та для просування моделі надання безоплатної первинної правової допомоги за рахунок коштів сільських рад, юристи громадської організації та працівники сільрад разом працювали над розробкою пакету документів - проекти програм, рішень, процедурних документів. 

В результаті такої кропіткої роботи в трьох сільрадах були прийняті програми надання безоплатної правової допомоги на 2018 рік. Проте ще рано ставити крапку, адже реалізація цих програм напряму залежить від фінансових можливостей бюджетів цих сільрад.


Елла Петренко

Дописати коментар

0 Коментарі