Оприлюднення проекту бюджету місцевої ради: ПРАКТИКА


У попередній статті ми змалювали ідеальну місцеву раду, яка дотримується вимог законодавства у бюджетній сфері, забезпечує мінімальну прозорість та відкритість бюджетного процесу. 

Нагадаємо, що до 25 грудня 2017 року мають бути затверджені бюджети усіх місцевих рад. А ще раніше - не пізніше як за 20 робочих днів до дати їх розгляду з метою прийняття - ці бюджети мали б бути оприлюднені. У який спосіб це має відбуватися - питання відкрите, але, очевидно, що сільська рада має обрати такий спосіб, щоб максимально поінформувати та залучити громаду до процесу обговорення. 

Отож, поговоримо про те, як відбувається на практиці оприлюднення таких важливих документів, як бюджет?

Більшість місцевих рад (в основному - сільські) ще досі працює виключно методами минулого століття. Інформацію, що стосується діяльності сільської ради, можна отримати на інформаційному стенді. Цей метод зручний для чиновників, але чи зручний для громадян? Ви колись шукали потрібну вам інформацію на стенді у коридорі при поганому освітленні? Якого розміру має бути стенд, щоб умістити усю інформацію, наприклад, про бюджет громади? А документи на стенді в одному чи декількох екземплярах? А якщо людина захоче взяти екземпляр з собою, щоб вдома його більш детально вивчити, що залишиться іншим? А як можна проконтролювати коли саме документ був  розміщений на стенді- за 20 робочих днів чи напередодні сесії? А як може отримати інформацію працююча людина, якщо в неробочий час сільрада закрита і доступ до стенду відповідно теж?

Кращою альтернативою інформаційному стенду є створення офіційного веб-сайту місцевої ради. Це ноу-хау потихеньку докотилося і до наших сільських рад. Так, наприклад, усі ОТГ Білозерського району мають власні інтернет-ресурси, де розміщують у вільному доступі публічну інформацію. Хоча якість, простота у пошуці необхідної інформації і оперативність їх наповнення ще залишає бажати кращого. Цей спосіб донесення інформації теж має свої недоліки. Так,  не всі люди мають доступ до мережі інтернет, а люди старшого віку переважно не можуть користуватися комп'ютером.

Ідеальних способів донести інформацію до громади не існує. Треба поєднувати різні способи, а краще запитувати у громади, який із способів їй найбільше підходить. 

Дописати коментар

0 Коментарі