Східненські школярі дізналися про свої трудові права


 13 березня 2018р. до Східненської школи завітали юристи Білозерського офісу Мережі правового розвитку при ГО "Білозерський центр регіонального розвитку". Зустріч з учнями 9-11 класів пройшла у формі тренінгу і була присвячена темі “Легалізація праці неповнолітніх“. Школярі отримали інформаційні роздаткові матеріали - пам'ятки, буклети.

На початку тренінгу дітям підлітки заповнили перевірочну анкету щодо дотримання трудового законодавства щодо неповнолітніх. 

Потім юрист В’ячеслав Лях пояснив учням тонкощі прийому на роботу і припинення трудових відносин з неповнолітніми. Насамперед, офіційне працевлаштування – це певна гарантія роботодавця соціальних, економічних, трудових та інших прав працівника. Після офіційного працевлаштування працівник користується такими правами як:
  • Право на гарантований розмір заробітної плати та інші виплати,
  • Право на відпустку,
  • Право на оплату лікарняного, 
  • Право на скорочений робочий день,
  • Право не залучатися до понаднормових робіт та інші.
Теоретичний матеріал був поєднаний з практичними вправами. 


Так, об'єднавшись у дві команди, діти мали вирішити практичні завдання щодо застосування трудового законодавства. Для прикладу, одне з яких виглядало так: 17-річного юнака прийнято на посаду лаборанта навчального закладу. Керівник структурного підрозділу, де працює юнак, вимагає від нього укласти договір про повну матеріальну відповідальність. Як діяти неповнолітньому? Після спільних роздумів та обговорень діти пояснили, що неповнолітні працівники не можуть нести повну матеріальну відповідальність на підставі договору про матеріальну відповідальність. Тренери-юристи більш детально розповіли, як саме треба діяти в таких випадках: неповнолітньому варто відмовитися від укладання договору про повну матеріальну відповідальність, аргументуючи свої дії забороною укладати письмові договори про повну матеріальну відповідальність, з особами, що не досягли вісімнадцятирічного віку (ст.135-1 КЗпПУ).

Наприкінці тренінгу, тренери провели зріз знань, запропонувавши учням повторно заповнити перевірочну анкету. 

Взагалі тренінг пройшов в невимушеній, позитивній атмосфері, школярі охоче приймали участь в обговореннях життєвих ситуацій.

Педагогічний колектив школи подякував за проведений тренінг та запропонував проводити такі заходи як можна частіше, адже діти з малечку повинні знати  механізми захисту своїх прав.


Даний захід відбувся в рамках проекту “Посилення правових можливостей об’єднаних громад”, що реалізується ГО “Білозерський центр регіонального розвитку” за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”.

Наталя Юшко

Дописати коментар

0 Коментарі