Праця неповнолітніх: особливості оформлення. Тренінг для учнів Музиківської ЗОШ


15 березня 2018р. до Музиківської школи з тренінгом завітали фахівці Білозерського офісу Мережі правового розвитку. 

Музиківська школа - третя за рахунком, де юристи вже провели тренінг для старшокласників щодо застосування трудового законодавства праці саме для неповнолітніх осіб. 

Вже традиційно, юристи спочатку дали визначення хто ж саме підпадає під категорію неповнолітніх. 



У розумінні статті 187 Кодексу Законів про працю України, неповнолітніми є особи віком до 18 років. Особи до 14 років вважаються малолітніми (ст. 31 ЦК України). Утім, це не суперечить Кодексу законів про працю України, оскільки праця осіб молодше 14 років взагалі не допускається ні за яких умов (ст. 188 КЗпП України), наголосив юрист. 

За загальним правилом, приймати на роботу дозволено осіб з 16 років. 

Особи віком з 14 до 15 років можуть прийматись на роботу за згодою одного з батьків у вільний від навчання час для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров'ю і не порушує процесу навчання у загальноосвітніх школах, професійно-технічних і середніх спеціальних навчальних закладах. 

Найемоційніше діти відреагували, коли дізналися, що пунктом 5 ч. 1 ст. 24 КЗпП України встановлено, що з неповнолітніми працівниками обов’язково повинні укладатися трудові договори в письмовій формі. 

Також обов'язковою умовою прийняття на роботу неповнолітніх є те, що працівників повинні приймати на роботу лише після попереднього медичного огляду (ст. 191 КЗпП України). 

Окремо приділено увагу питанню, що стосується оплати праці. Юрист зазначив, що відповідно до ст. 194 КЗпП України неповнолітнім працівникам, яким встановлено скорочену тривалість робочого часу, при погодинній формі оплати праці заробітна плата виплачується в такому самому розмірі, як і дорослим працівникам відповідних категорій, котрим установлено повну тривалість робочого часу. 

Також учням запропоновано було вирішити практичні вправи, під час вирішення яких діти активно вступали в дискусії та обговорення. 

В цілому атмосфера, в якій пройшов даний захід, була позитивною.


Тренінг відбувся в рамках проекту “Посилення правових можливостей об’єднаних громад”, що реалізується ГО “Білозерський центр регіонального розвитку” за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”.

Наталя Юшко

Дописати коментар

0 Коментарі