Старшокласники Широкобалківської школи дізналися про свої права при працевлаштуванні





Початок навчального тижня в Широкобалківській ЗОШ розпочався з тренінгу для школярів 10-11 класів. Тема заходу “Особливості легалізації праці неповнолітніх “ актуальна на даний час. Адже багато підлітків після уроків або під час канікул тимчасово працевлаштовуються для отримання додаткового заробітку. 

Кодекс Закону про працю України, регламентує дуже суворе дотримання трудового законодавства, що стосується саме ноповнолітніх осіб. Під час тренінгу юрист Білозерського офісу Мережа правового розвитку при ГО "Білозерський центр регіонального розвитку" Вячеслав Лях розповів підліткам про загальні правила прийняття на роботу, визначив хто саме вважається неповнолітньою особою. 

Тренінг пройшов у невимушеній дружній атмосфері. Із задоволенням підлітки брали участь у практичних вправах - інсценували ситуації, які виникають при прийнятті та звільненні з роботи.   

Виявилось, що діти вже мають досвід роботи у вихідні дні, але далеко не всі знають про тонкощі працевлаштування і припинення трудових віносин. Юрист більш детально зупинився на розгляді питання про те, що обов’язково при працевлаштуванні необхідно пред’явити документ, який підтверджує, що особа буде виконувати роботу у вільний від навчання час – якщо особі від 14 до 15 років. 

Слід враховувати, що відповідно до Кодексу про працю України, неповнолітні у трудових відносинах прирівнюються до повнолітніх, а в галузі охорони праці користуються пільгами, встановленими законодавством України. 

Під час тренінгу школярі заповнили анкети, з яких юристи визначать рівень розуміння ними трудового законодавства. 

Даний тренінг проведений в рамках проекту “Посилення правових можливостей об’єднаних громад “, що реалізується ГО "Білозерський центр регіонального розвитку" за підтримки Міжнародний фонд "Відродження".

Дописати коментар

0 Коментарі