Медіатори Білозерського району спланували спільну роботу


11 жовтня 2018р. в Білозерському науковому ліцеї ім.О.Я.Печерського на координаційну зустріч зібралися медіатори 7 шкільних служб порозуміння з усього району.


На порядку денному зустрічі стояли декілька важливих питань: аналіз труднощів, з якими стикнулися медіатори під час роботи, та пошук шляхів їх подолання, обмін успішними практиками та планування подальшої роботи.

Розпочалася зустріч з традиційного кола, яке фасилітувала Елла Петренко, голова громадської організації "Білозерський центр регіонального розвитку". Аби зарядитися позитивними емоціями для подальшої роботи, питання для кола обрали таке: "Що мене найбільше вразило цим літом?". І дорослі, і юні медіатори з усмішками згадували приємні літні моменти. А ще медіатори із захватом згадували свою участь у Міжрегіональному форумі практик шкільної медіації та ділилися своїми враженнями. 

Потім об'єднавшись в групи, медіатори думали над труднощами та успіхами в своїй роботі, а потім презентували та обговорювали свої напрацювання.


Так, серед труднощів медіатори відмічали нерозуміння та, відповідно, відсутність підтримки з боку шкільної адміністрації та педагогів, брак практичного досвіду медіаторів і звідси їх невпевненість, недовіра з боку учнів та батьків.


Успіхів у медіаторів виявилося більше, ніж труднощів, що не може не надихати. Це успішне проведення перших медіацій та кіл, динамічних перерв в стилі руханок; активна популяризація ШСП в класах і як наслідок діти вже знають про медіацію та звертаються за допомогою; майже у всіх ШСП є окреме обладнане приміщення, оформлені стенди; наявність власних тренерів-фасилітаторів, які готові підготвувати нову зміну медіаторів; мотивація учнів-медіаторів до участі в роботі ШСП; реальна профілактична робота в школі, яка призводить до зменшення конфліктів та зниження агресії серед учнів. 


Після аналізу труднощів, медіатори шукали шляхи їх вирішення. Всі разом погодилися, що необхідно  проводити інформаційно-роз'яснювальні заходи для вчителів та батьків, популяризувати ШСП через проведення руханок, тренінгів, виховних годин, поширювати успішні історії вирішення конфліктів, створювати відеоролики для промоції медіації та друковані інформаційні матеріали. До речі, усі медіатори отримали по комплекту інформаційних буклетів, плакатів, браслетиків, футболок, а також дверну табличку для ШСП. А ще кожна ШСП отримала братину для проведення кіл. Чи варто говорити, що це був найприємніший момент зустрічі?..


Влучно підмітив Олександр Василенко, тренер-фасилітатор та координатор ШСП Білозерського наукового ліцею: "От раніше для нас проблема №1 була підготовка нової зміни медіаторів, адже нам постійно треба було вишукувати можливості, щоб залучити тренерів з інших областей. Ми думали як вирішити цю проблему і врешті-решт навчили своїх тренерів-фасилітаторів. Те, що раніше було проблемою, зараз стало нашою сильною стороною, успіхом".


На завершення зустрічі медіатори обговорили потреби своїх ШСП. Для більш ефективної роботи їм потрібні буклети та плакати (які вони вже отримали на зустрічі! працюємо на випередження), канцтовари та обладнання, методична підтримка, тренінги для нових медіаторів та підвищення кваліфікації працюючих медіаторів, їх особистісний розвиток. Також під час вправи "Цукерочка для мене" учасники зустрічі говорили про особисту мотивацію медіаторів. Найбільш мотивуючими заходами для наших медіаторів є спільні подорожі з екскурсіями та всякі брендовані штучки (браслетики, чашки, футболки тощо). 


В результаті зустрічі медіатори вирішили в подальшому зустрічатися раз на 3 місяці для обміну досвідом та підвищення квалікації, щомісяця інформувати про свою роботу та потреби, а громадська організація взяла на себе зобов'язання координувати цей процес та залучати ресурси для покриття потреб.


Координаційна зустріч відбулася за підтримки Мережі правового розвитку та Міжнародного фонду "Відродження".

Дописати коментар

0 Коментарі