Розвиваємо громади через впровадження роздільного збору сміття


Розвивати громади – це одна із важливих складових місії Мережі правового розвитку. Це можна робити у самий різний спосіб. Можна створювати систему надання безоплатної правової допомоги на місцевому рівні і забезпечувати її виконання, можна впроваджувати антикорупційні інструменти, можна створювати шкільні служби порозуміння і вчити дітей вирішувати конфлікти мирним шляхом, можна підвищувати правову свідомість людей, можна допомагати громадам вирішувати їх проблеми, не тільки правові, а й екологічні, культурні, соціальні. Члени Мережі правового розвитку активно взаємодіють з громадами і оперативно реагують на їх потреби.

У Білозерській громаді, де працює ГО «Білозерський центр регіонального розвитку», член Мережі правового розвитку, як і в більшості громад України, проблема збирання, накопичення, переробки, утилізації, видалення, знешкодження та захоронення твердих побутових відходів є однією найбільш болючих та гострих. Сміття накопичується всюди. Зростають обсяги утворення відходів, поширюються площі несанкціонованих звалищ. Комунальні підприємства намагаються вирішити цю проблему, замінюючи свої послуги з вивозу змішаного сміття на сортоване. Проте населення неохоче відгукується на цю ініціативу, в повній мірі не усвідомлюючи екологічну загрозу, яка нависла над громадами. Непросто відразу змінити звички великої кількості людей. І щоб якось зрушити з мертвої точки цю справу, громадські активісти спільно з селищною радою, комунальним підприємством вирішили розпочати впровадження роздільного збору сміття в громаді саме з навчальних закладів. Адже формуючи правильні звички у дітей та молоді, вдасться уникнути проблем у майбутньому, а також через дітей залучити до цього процесу інші верстви населення (батьки школярів, їхні родичі та знайомі).

Ця екологічна ініціатива перемогла у конкурсі малих грантів для випускників Інституту лідерства та управління Українського католицького університету у рамках проекту, що фінансується фондом Чарльза Стюарта Мотта. Ініціативу підготували та подали на конкурс випускники магістерської програми «Управління неприбутковими організаціями» - Елла Петренко, голова ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» та регіональний координатор Південного регіону Мережі правового розвитку, та Євген Полтенко, виконавчий директор Мережі правового розвитку.


Так як цей проект, в основному, спрямований на підвищення рівня екологічної та громадянської культури молоді та мешканців Білозерської об’єднаної територіальної громади, то на початковому етапі буде проведено широку інформаційно-просвітницьку кампанію в 5 школах. Під час кампанії учні та вчителі познайомляться із поняттям «роздільний збір сміття», його сортування, наслідки впливу на навколишнє середовище. Акцент буде зроблено на сортуванні пластикових пляшок, скла, паперу та батарейок. В кожній школі буде проведено ряд екологічних заходів (вікторин, квестів, тренінгів). Потім у кожній школі встановлять по 5 сміттєвих контейнерів, куди учні будуть сортувати сміття (пластик, скло, папір, змішані відходи, батарейки). 

Протягом січня-травня учні сортуватимуть сміття та наповнюватимуть встановлені контейнери. Сортоване сміття будуть забирати компанії з утилізації сміття, а отримані за нього кошти будуть акумулюватися на окремому рахунку громадської організації. Ці кошти у травні будуть використані на фінансування учнівських проектів. В кінці року буде проведено конкурс «Екошкола». Для участі у конкурсі школярі мають підготувати промовідео про процес сортування сміття у їх школі та його результати, а також буде підрахована загальна кількість зібраного сміття та отриманих за нього коштів. Активність шкіл-переможців буде винагороджена цінними подарунками від селищної ради та брендованою екопродукцією від ГО «Білозерський центр регіонального розвитку». 

Також в рамках проекту планується підвищити рівень громадянської активності школярів. З цією метою буде проведено ряд тренінгів щодо громадянської участі та підготовки проектів для вирішення локальних проблем. Після проходження цього навчання, учні готуватимуть свої власні проекти на конкурс учнівських ініціатив, що покращують життя їх громади. Фінансування даних проектів буде здійснюватися з акумульованих коштів за здане сміття, коштів підприємців та місцевого бюджету. Комісія у складі представників місцевої влади, бізнесу та громадськості визначить проекти-переможці. 

На завершення проекту, для поширення інформації про його результати серед мешканців Білозерської ОТГ та інших громад району та області, буде проведено підсумковий круглий стіл. Також проект супроводжуватиме інформаційна кампанія. Статті з повідомленнями про перебіг реалізації проекти та його результати будуть публікуватися на партнерських ресурсах ГС “Мережа правового розвитку”, власних веб-ресурсах ГО «Білозерський центр регіонального розвитку», сайті селищної ради, порталі Білозерка.Інфо, всеукраїнських порталах “Громадський простір” та “ГУРТ”.

Дописати коментар

0 Коментарі